ATP

Selhání nedopustil. Federer v Miami odvrátil další blamáž

- Radek Štohl

Podnik v Miami mohl druhý rok po sobě přijít o velkou hvězdu. A to hned na úvod. Roger Federer totiž s velkými potížemi postoupil do třetího kola, když v prvním zápase na turnaji přehrál Radu Albota 4:6, 7:5, 6:3. Švýcar v celém utkání napáchal jednačtyřicet nevynucených chyb.

Loni to byl pořádný šok. Roger Federer ve druhém kole druhého Masters sezóny neudržel vedení proti tehdy 175. hráči světa Thanasi Kokkinakisovi. Senzaci přidávala na důraz skutečnost, že Federer byl tehdy světovou jedničkou a Kokkinakis do hlavní soutěže prošel z kvalifikace. A podobný osud se mohl odehrát o rok později. Téměř na den přesně.

Federer začal sobotní zápas proti Radu Albotovi, úspěšnému hráči z kvalifikace, ztrátou servisu. Následně si mohl vzít podání zpátky, nevyužil však stav 40:0 na returnu a k tomu další brejkbol. Ve zbytku sady ani jeden z hráčů na příjmu nezískal alespoň tři fiftýny, první set tak po šestatřiceti minutách bral Moldavec.

Druhá sada pokračovala v duchu té první, výraznější vzruch nastal až v sedmé hře. Federer při servisu nabídl Albotovi brejkbol, který však zůstal nevyužitý. Stejně jak v následujícím gemu ten od Švýcara. Již to vypadalo, že sada dospěje do zkrácené hry, Federer ale ve dvanáctém gemu využil šestý brejkbol a zároveň první setbol, když si pro winner došel na síť.

Kdekdo by možná čekal, že Radu Albot odpadne, kvalitní tenis ho však neopustil. Stejně jako ve druhé sadě, tak ve třetím setu byl významnější až sedmý gem. Roger Federer podruhé zažehnal klinickou smrt, po ní však udeřil na returnu, Albot předvedl dlouhý úder za základní lajnu. Favorit si další gem již pohlídal. Ve třetím kole změří síly proti Filipu Krajinovičovi, ten vyřadil Stana Wawrinka.

V dolní části pavouka, ve které pátý tenista světa v Miami figuruje, ho ke všemu již neohrozí ani Marin Čilič (prohra s Andreemj Rubljovem dvakrát 4:6), Karen Chačanov (prohra s Jordanem Thompsonem 2:6, 3:6), nebo Alexander Zverev, loňský finalista neudržel vedení proti Davidu Ferrerovi. (6:2, 5:7, 3:6)

Miami Open presented by Itaú (muži, USA, 8 359 455 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Roger Federer (SWI, 5.) – Radu Albot (MDA, 46.) 4:6, 7:5, 6:3