WTA

Cesta je volná! Kvitová může být světovou jedničkou, pomohla Ósakaová

- Radek Štohl

Zní to až příliš krásně. Petra Kvitová se po turnaji v Miami může stát světovou jedničkou dvouhry, už ji v tom nebrání ani současná první hráčka žebříčku. Japonka Naomi Ósakaová totiž v sobotu vypadla ve třetím kole. To znamená, že Kvitové k úplné definitivě stačí podnik na jihovýchodě Floridy ovládnout, aniž by se musela ohlížet na výsledky soupeřek. První místo však může zajistit pouhý postup do finále.

Situace vypadá následovně. Vezmeme-li v potaz již odečtené body za loňské Miami a přičtené za letošní ročník, tak Naomi Ósakaová na prvním místě disponuje 6 021 body, zatímco Petra Kvitová má na druhé příčce 5 550 bodů.

Již nyní je jasné, že Ósakaová dalšího přílivu bodů nedosáhne. V Miami totiž nestačila na Su-wej Sie, se kterou prohrála 6:4, 6:7(4), 3:6. Japonská tenistka přitom ztratila vedení 6:4, 5:4 a 30:0 při vlastním podání. V závěrečné sadě poté Ósakaová přišla o náskok 2:0, od té chvíle si třikrát prohrála servis. Jednadvacetiletá hráčka tak po 63 střetnutích prohrála duel, v němž získala první set.

Jiného výsledku již předtím dosáhla Kvitová, česká hráčka vydřela postup nad Donnou Vekičovou. Zásluhou úspěšného druhého zápasu na turnaji tak neživí pouze naděje na historicky první titul z prestižního turnaje, ale zároveň na post nejvyšší, tedy post světové jedničky.

Jaká však k němu povede cesta?

V současné době je už daná osmifinálová soupeřka, kterou bude Caroline Garciaová. Tenistky spolu sehrály šest duelů, přičemž bilance je vyrovnaná 3:3 na zápasy. A to včetně dvou klání ve Fed Cupu, v němž obě hráčky uspěly jednou. Pokud se Kvitové zápas vydaří, v cestě do finále jí může ještě čekat vítězka Indian Wells Bianca Andreescuová, nebo Ashleigh Bartyová.

Postup mezi dvě nejlepší hráčky turnaje by Petře Kvitové mohl k historickému milníku vystačit. V tom případě však její konkurentka o post světové jedničky Simona Halepová nesměla postoupit právě do finále. Pokud se tomu tak stane, Kvitová poté bude muset na turnaji, kde dosud uhrála maximálně čtvrtfinále, vyhrát.

O nové potenciální světové jedničce se rozhodne poslední týden v březnu. Dočkáme se prvního dubna druhé české světové jedničky ve dvouhře?