Konec elegantního bekhendu? Federer vyslal mladým hráčům jasný vzkaz

- Jan Havlovic

Elegantní jednoruční bekhend je hlavní doménou Rogera Federera, který si tam tomto speciálním úderu dává hodně záležet. Mladým tenistům ale doporučuje používat spíše obouruční bekhend. „Je to pro ně jednodušší, ale samozřejmě se to mohou poté přeučit,“ radí dvacetinásobný grandslamový šampion.

Jednoruční, nebo obouruční bekhend? Každý tenista preferuje pouze jeden z těchto typů tenisového úderu. Roger Federer je jednoznačně protagonistou jednoručního bekhendu, ve kterém se řadí v kvalitě tohoto úderu mezi světovou špičku.

Tenisová legenda ale začínajícím tenistům radí praktikovat druhý typ bekhendu. „Jednoznačně obouruční bekhend. Je to jednodušší. Samozřejmě se to poté mohou přeučit,“ říká švýcarský tenista.

Obouruční bekhend je v praxi podstatně náročnější. Dvacetinásobný grandslamový šampion se sám nabídl, že dá mladým tenistům tréninkovou lekci. „Klidně je to naučím, ale nemohou po mně chtít učit obouruční, ten příliš nepraktikuji,“ smál se Federer.

Dalším hráčem praktikující jednoruční bekhend je Federerův krajan Stan Wawrinka. „Myslím si, že hráči praktikující jednoruční bekhend budou v tenisu i nadále a určitě se to nezmění ani v příštích deseti letech,“ je přesvědčený třiatřicetiletý Švýcar.