Návrat ztraceného syna. Del Potro dostal divokou kartu na US Open

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Po třech letech se Juan Martín Del Potro vrátí na čtvrtý grandslam sezóny do New Yorku. Pořadatelé US Open se totiž rozhodli udělit vítězi turnaje z roku 2009 divokou kartu.

Čerstvý stříbrný medailista z Ria se tak představí na druhém grandslamu v řadě. Svou premiéru po více než dvou letech si Argentinec na turnajích velké čtyřky připsal na londýnském Wimbledonu, kde po vítězstvích nad Francouzem Robertem a Stanem Wawrinkou dokráčel až do třetího kola, kde nestačil objev letošní sezóny Lucase Pouilleho.

Del Potrovu slibně rozjetou kariéru v posledních letech vážně zabrzdily zdravotní problémy, kvůli kterým rodák z Tandilu musel na čas přerušit aktivní činnost. Zraněné zápěstí ho totiž nepustilo do hry na více než dva roky.

Účast argentinského tenisty, který v neděli padl ve finále olympijského turnaje po velké bitvě s Andy Murraym, museli potvrdit až pořadatelé newyorského grandslamu. Del Potro totiž, vzhledem ke svému postavení na žebříčku, kde mu patří aktuálně 141. pozice, nemá nárok na přímou účast v hlavní soutěži a o účast v hlavní soutěži by musel bojovat v kvalifikaci.

Argentinský tenista má na US Open jen ty nejlepší vzpomínky. Před sedmi lety totiž tamní grandslam vyhrál, když ve finále v pětisetové bitvě udolal Švýcara Rogera Federera. Aktuální fotma Del Potra, který na olympiádě v Riu vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviće či Rafaela Nadala dává znát, tak dává najevo, že se sedmadvacetiletý hráč dostává pomalu zpět do své tehdejší formy.

Kromě Del Potra obdrželi divoké karty do hlavní soutěže také Rajeev Ram, další stříbrný medailista z Ria, Michael Mmoh, Ernesto Escobedo, Bjorn Fratangelo, Francis Tiafoe a Mackenzie McDonald.