Tsonga znovu na marodce. Indian Wells vynechá kvůli zákeřnému onemocnění krve

- Jan Vojkůvka

Trápení Jo-Wilfrieda Tsongy snad nebere konce. Zatímco většinu loňského roku promarodil kvůli operaci kolene a na kurty se vrátil až na podzim, po vydařeném vstupu do tohoto ročníku má opět zdravotní problémy. Dostihla ho přitom poměrně zákeřná srpkovitá anémie.

Tsonga se o svém onemocnění dozvěděl poprvé před pěti lety. Dle jeho slov ho nijak při každodenních činnostech neomezuje, to však neznamená, že se v jeho těle neukrývá poměrně nebezpečná a zákeřná dedičná choroba.

Ta se u francouzského tenisty projevuje zejména po cestování letadlem kvůli vysoké nadmořské výšce. Mezi nejčastějšími projevy je celková únava organismu, motání hlavy a pocity na omdlení.

„Když je cesta letadlem dlouhá, zabere mi dva nebo tři dny, než se dám dohromady,“ cituje Tsongu francouzská verze Eurosportu. Kvůli problémům se srpkovitou anémií si bude muset od tenisu na chvíli odpočinout, a jak se zdá, vynechá kompletní březnový program. Kromě neúčasti v Indian Wells totiž nefiguruje mezi přihlášenými ani v Miami.

Tsonga v této sezoně začal opět stoupat žebříčkem a z třetí stovky světa se dostal i díky titulu v Montpellieru na 118. místo. Kromě úspěchu na domácím turnaji se prokousal také do semifinále v Brisbane a čtvrtfinále v Rotterdamu.

Srpkovitá anémie patří k onemocněním krve a patří do kategorie chudokrevnosti. Jedná se přitom o genetickou poruchu, kterou trpí zejména lidé v Africe a Severní Americe a bývá přenášena z generace na generaci. Rozhodně se nejedná o nemoc, kterou by bylo radno podceňovat.

Lidé, kteří srpkovitou anémií trpí, sice nemohou onemocnět malárií, ale to je jen chabá náplast k problémům, které může způsobit. Špatná tvorba červených krvinek může způsobit zhoršení základní anémie, mnohem častější je ale oběhová příhoda, která je způsobena srpkovitým tvarem krvinek a může způsobit ucpávání cév. V průměru se lidé se srpkovitou anémií dožívají 45 let.