Jenkinsova cesta vzhůru. Z vysokoškolského šampiona trenérem světové jedničky

- Jan Havlovic

Naomi Ósakaová oznámila v minulém týdnu jméno nového trenéra, kterým se stal čtyřiatřicetiletý Jermaine Jenkins. Americký tenisový kouč si postupnými krůčky buduje cestu za úspěchem a právě angažmá u aktuální světové jedničky je jednoznačným vrcholem jeho dosavadní trenérské kariéry.

Jermaine Jenkins se tenisu aktivně věnoval ještě v době studií v letech 2003-2007. Tehdy reprezentoval barvy Clemson University v Jižní Karolině a byl velmi úspěšný – v roli týmového kapitána vyhrál několik turnajů a dostal ocenění za nejužitečnějšího hráče.

Na univerzitní půdě byli úspěšní i jeho další dva bratři – Jackie reprezentoval Northwester University, Jarmere hájil barvy University of Virginia.

Ambiciózní Jermaine se po dokončení studia dal plně na dráhu tenisového trenéra a jeho prvním svěřencem byl jeho bratr Jarmere. Na profesionálním okruhu však tento americký tenista příliš velkou díru do světa neudělal, když jeho kariérním maximem zůstala 190. příčka v žebříčku ATP.

Jermaine se tak v červenci roku 2015 přidal do týmu Venus Williamsové jako „hiting partner“. Americká tenisová hvězda dosáhla s Jermainem Jenkinsem v týmu velkých úspěchů – dostala se zpět do elitní pětky a zahrála si finále na Australian Open a Wimbledonu.

Dalšího kariérního povýšení se Jermaine Jenkins dočkal na začátku letošního roku, kdy byl jmenován hlavním národním koučem pro ženský tenis pod záštitou USTA, tedy Americké tenisové federace.

Na konci února ale přišlo laso od světové jedničky Naomi Ósakaové, která si vyžádala Jenkinse jako hlavního kouče. Čtyřiatřicetiletý americký trenér lukrativní nabídkou nepohrdl a zažívá tak dosavadní kariérní vrchol.

V profesionálním tenisovém světě zůstal také jeho bratr Jarmere, který se po konci aktivní kariéry přidal do týmu legendární Sereny Williamsové, kde působí jako hitting partner.