Cílem je první patnáctka, hlásil devatenáctiletý Federer. Dnes je hrající legendou

- Jan Vojkůvka

Byl pořádným bouřlivákem. Při utkání neváhal rozmlátit raketu. Během své kariéry však Roger Federer prošel neskutečnou proměnou z hráče se špatným chováním až po jednu z nejvíce respektovaných sportovních ikon. Kariéru začínal s vědomím ohromného talentu a s velkými cíli. Jeho úspěchy mnohonásobně předčily Švýcarovo očekávání.

Dlouhých 20 let uběhlo od chvíle, kdy Roger Federer vyhrál challenger ve francouzském Brestu, svou první profesionální trofej. Bývalá juniorská světová jednička zakončila rok 1999 mezi muži na 64. místě. O rok později zakončil sezonu na okruhu ATP na 29. pozici.

V roce 2001 vybojoval ve svých devatenácti letech svůj první titul na okruhu ATP. Stalo se tak na halovém turnaji v italském Milánu. Byl první z celkových 100, které během dlouhé kariéry vybojoval.

„Mým příštím cílem je proniknout do nejlepší patnáctky, což je trochu vyšší ambice, ale určitě ne nesplnitelná,“ řekl v únoru 2001 Federer, držitel milánské trofeje.

O 18 let a jeden měsíc později pozvedl Švýcar nad hlavu stý titul kariéry v Dubaji. Mezitím vybojoval 20 grandslamových trofejí, byl 310 týdnů světovou jedničkou a i v 37 letech patří k nejlepším hráčům světa.

Po vítězství 6:4, 6:4 nad Stefanosem Tsitsipasem se stal teprve druhým tenistou v historii, kterému se podařilo vyhrát 100 a více turnajů. Tím nejúspěšnějším je Američan Jimmy Connors se 109 tituly. Federer, který rozhodně nehodlá s tenisem končit, by i na jeho číslo mohl zaútočit.

„Abych byl upřímný, mám tahle čísla a rekordy hodně rád,“ usmíval se Federer na tiskové konferenci. „Nepřijel jsem do Dubaje s tím, že vyhraju. Nehrál jsem od Austrálie. Ale jsem šťastný za to, jak se moje hra zlepšovala a jak dobře jsem hrál ve finále a že jsem vyhrál stý titul. Pravě teď se cítím velmi, opravdu velmi šťastný.“

V mládí zdobily Federera neposedné vlasy, které si často vázal do culíku. Po 18 letech, co divoký Federer poprvé na okruhu ATP triumfoval, se z něho stal velký elegán a hrající legenda. Vždyť 100 titulů dokázal mezi muži vyhrát jen zmíněný Connors, mezi ženami legendy Steffi Grafová, Chris Evertová a Martina Navrátilová.

„Lidé se mě pořád ptají, jestli vyhraji 109 turnajů. Vyhrávat tituly, abych odpověděl na otázku, není snadné. Vyhrát pět zápasů v pěti nebo šesti dnech vyžaduje hlavně dobrou kondici fyzickou i mentální,“ podotkl Federer. „Musíte se přizbůsobit stylu mnoha hráčů, všechny musíte porazit.“

Od roku 1998, kdy zvítězil na wimbledonské juniorce, se stal během dvaceti let jedním z nejlépe placených sportovců světa. Svou pozici si musel vydřít. Dřina se mu vyplatila.

Je těžko představitelné, že by Federer na podobné úrovni dokázal hrát dalších pět let nebo končit s tenisem ve 43 letech. Jisté je, že Federerova úžasná kariéra se dostává do své závěrečné fáze. Nebylo by ale žádným překvapením, kdyby ještě několik rekordů před svým koncem překonal. Padne i 109 titulů Connorse? Na to odpoví až čas.