WTA

Bude Kerberová novou světovou jedničkou? Rozhodnout mohou americké turnaje

- Jan Vojkůvka

Změna na prvním místě ženského žebříčku? Ještě před několika měsíci a vlastně i týdny něco nepředpokládaného, ale s postupem času více než reálného! Výborná sezona Němky Angelique Kerberové může na konci série turnajů ve Spojených státech přinést pověstnou třešničku na dortu.

Naposledy byla Serena Williamsová na druhém místě ženského žebříčku v únoru 2013. Ženskému tenisu vládne 183 týdnů v řadě a jen málokdo si na začátku roku mohl představit, že by se v sezoně 2016 mělo něco změnit. Ale přeci jen, v poli tenistek se objevila jedna žena, která může Williamsovou z trůnu sesadit.

Němka Angelique Kerberová prožívá výbornou sezonu, po titulu na Australian Open a finále ve Wimbledonu sice výrazně zaváhala na French Open, kde vypadla už v prvním kole, ale vše má ve svých rukou.

Situace se jeví následovně - Kerberová neobhajuje na turnaji v Cincinnati nic, na US Open následně pouze 3. kolo. To je oproti tomu, co může do žebříčku nasbírat, prakticky nic. Za to Serena Williamsová obhajuje v Cincinnati titul a na US Open semifinále.

Teoreticky může ke střídání stráží dojít již po turnaji v Cincinnati, kde by ale Kerberová musela celý turnaj vyhrát a Williamsová by musela vypadnout velmi brzy. Na každý pád se však může v žebříčku před US Open bodově velmi přiblížit a ve formě, v jaké hraje, by si i na US Open mohla případně vybojovat první místo na žebříčku WTA.

Vše je to především otázka bodů - Williamsová za dva velké turnaje v následujících týdnech obhajuje 1680 bodů, na US Open má sice rezervu, kterou může i vylepšit, ale v Cincinnati se jakákoliv porážka rovná ztrátě. Pak je tu samozřejmě podzimní část sezony, během níž v minulém roce Williamsová nehrála a může tak letos vybojovat body, kterými se na první pozici zachrání. Ale to neznamená, že by se Kerberová nemohla alespoň na pár týdnů dostat na samotný vrchol.

Pokud se německá tenistka dokáže udržet i ve zbytku sezony ve formě, v jaké se nachází, může na konci sezony být světovou jedničkou nebo na konci sezony moci říct, že dosáhla na pozici nejlepší tenistky světa. Otázkou jen je, kdy na tuto pozici dosáhne a zda nepřijde náhlý pokles formy, kterým by svou životní šanci mohla zahodit.