Snový začátek, špatný konec. Vondroušová obhajobu soupeřky nepřekazila

- Jan Vojkůvka

Markéta Vondroušová své finále v Budapešti v zisk trofeje nepřetavila. Česká tenistka na maďarském turnaji prohrála souboj s obhájkyní titulu Alison van Uytvanckovou po setech 6:1, 5:7, 2:6.

Devatenáctiletá Vondroušová se do finále na okruhu WTA probojovala poprvé od dubna 2016, kdy triumfovala ve švýcarském Bielu. Od té doby na podobný úspěch čekala a v Budapešti se jí konečně podařilo dlouhodobou smůlu prolomit.

Na svůj druhý titul na nejvyšším okruhu ale nedosáhla. V souboji s Alison van Uytvanckovou, jež v Budapešti triumfovala už loni, přitom plnila roli mírné favoritky, a to i přes horší postavení v žebříčku.

První set Vondroušová ovládla s velkým přehledem. Soupeřce nedovolila ani jednou udržet podání, a i když se ve druhém gemu nechala brejknout, od stavu 1:1 vyhrála šest her v řadě. Ve druhém setu se však obrázek hry podstatně změnil.

Tempo hry začala přebírat belgická tenistka, jež se dostala poprvé v utkání do vedení v pátém gemu. Tento brejk, stejně jako získané podání ze sedmé hry, sice ještě neudržela a nechala se okamžitě rebrejknout, ale v dalším průběhu zápasu už Vondroušovou nenechala cestu za vítězstvím komplikovat.

Van Uytvancková klíčový od stavu 4:5 ve druhém setu vyhrála šňůru sedmi her v řadě a rázem vedla Belgičanka 4:0 v rozhodujícím dějství. Vondroušová se jen marně snažila s výsledkem něco udělat. K brejkbolům se ještě dostala v osmé hře, ale své šance neproměnila a van Uytvancková naopak využila v pořadí třetí mečbol, kterým duel zakončila.

Belgické tenistce se podařilo obhájit titul z minulé sezony a získala celkově třetí trofej na okruhu WTA. Vondroušová si i přes finálovou porážku polepší v žebříčku a poskočí na 62. místo světa.