Záhada rozpadu úspěšné spolupráce. Ósakaová promluvila o konci svého trenéra

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Dubaji byl pro Naomi Ósakaovou plný premiér. Poprvé japonská tenistka nastoupila na kurt v roli světové jedničky, poprvé bez svého trenéra Saschou Bajina. Japonka však svůj úvodní duel s Kristinou Mladenovicovou nezvládla a prohrála dvakrát 3:6. Nečekaný výpadek už ve druhém kole vzala s úsměvem. Ne už tak pozdější tiskovou konferenci.

Během svého účinkování v Dubaji se dvojnásobná grandslamová vítězka nemohla vyhnout palčivému tématu, kterým bylo rozvázání spolupráce se svým někdejším trenérem Saschou Bajinem, který pozvedl hru jednadvacetileté Ósakaové. Spolu s ním se dočkala triumfů na US Open 2018 a Australian Open 2019, i posunu do čela světového žebříčku.

Jenže v polovině února přišla překvapivá zpráva. Ósakaová stroze na Twitteru oznámila konec.

Bližší informace, proč k rozchodu došlo, poskytnuty nebyly a to ani z jedné strany. Čile se tak začalo spekulovat, co za překvapivým koncem úspěšné dvojice stojí. Kromě nejrůznějších teorií o rozdílných přístupech k tréninku či otázce peněz se objevily i zmínky, že by za rozpadem je neopětovaná láska mladé Ósakaové ke čtyřiatřicetiletému Srbovi.

Ósakaová se sice o rozpadu spolupráce v Dubaji rozpovídala, ale nepotvrdila, ani nevyvrátila, téměř nic. Pouze její náznaky trochu odhalují, co se asi v jejím týmu dělo.

„Hlavně se mluví o tom, že šlo o peníze, ale tak to není. To bylo asi to nejbolestivější, co jsem kdy slyšela,“ mrzelo Ósakaovou spekulace ohledně peněžního důvodu ukončení spolupráce. „Cestuju s každým ze svého týmu, vidím je vlastně víc než vlastní rodinu. Nikdy bych jim nic takového neudělala,“ podotkla s tím, že ohledně finančních záležitostí žádné problémy nebyly a nejsou.

„Rozhodně ale o něm nebudu říkat nic špatného, protože jsem mu vděčná za tolik věcí, co pro mě udělal,“ pokračovala. „Nešla bych sem proto, aby říkala špatné věci.“

„Asi největším důvodem bylo to, že nechci upřednostňovat úspěch před vlastním štěstím, protože pokud nejsem šťastná v okruhu určitých lidí, nechci se zbytečně mučit,“ naznačila problémy. „Raději bych měla ve svém okolí lidi, kteří mě mají opravdu rádi a opravdu se o mě zajímají a jsou pozitivně naladěni. Je to můj život, a já ho nechci obětovat jen pro to, abych někoho u sebe udržela. Chci se probouzet šťastná a chodit na tréninky šťastná.“

Stála za rozpadem úspěšné dvojice neopětovaná láska, či příliš velké nároky trenéra? Přímou odpověď Ósakaová nenabídla, a vzhledem k její povaze spíše uzavřené dívky, ani nejspíš nenabídne.