Jaloviec ovládl Egypt. Největší úspěch kariéry, říká dvaadvacetiletý Čech

- David Schlegel

Podruhé v kariéře ovládl turnaj kategorie futures, přesto však triumf v egyptském Šarm Aš-Šajchu řadí výše než premiérové vítězství v Baku. „Porazil jsem tu nejlepší hráče na turnaji, proto si toho cením ještě více než své první výhry v Baku, říká dvaadvacetiletý český tenista.

Marku, gratuluji k vítězství. Jaké jste měl bezprostřední pocity po zápase a jak tento titul považujete?

Děkuji moc. Bezprostřední pocity samozřejmě byly super, cením si vítězství jako svého největšího úspěchu v dosavadní kariéře.

Měl jste mimořádně těžký los. S výjimkou Egypťana Taweela byli všichni vaši soupeři v Šarm Aš-Šajchu v posledním měsíci minimálně ve finále. Říkal jste si, když bylo známo rozlosování něco jako: "Tentokrát to tedy bude těžké"?

Právě díky tomu, že jsem porazil nejlepší hráče na turnaji,  tak si toho cením ještě víc než své první výhry v Baku. Paradoxně mi minuly týden pomohlo,  když jsem prohrál těsně v  semifinále s Milojevičem. Říkal jsem si, že se s takovým hráčem da vyhrát a zvedlo mi to  sebevědomí do tohoto týdne.

V prvním kole vás čekal Luca Pancaldi, kterého před měsícem porazil ve finále váš parťák v deblu Tomáš Papík. Jak jste viděl tento zápas? Radil vám Tomáš jak na Itala?

Něco mi lehce poradil. Tím, že já jsem byl první nenasazený a on poslední nasazený, tak to byl pro mě přijatelný los do prvního kola.

Ve druhém kole jste se utkal s  Egypťanem Taweelem. To byl pro vás asi  jediný lehčí zápas na turnaji...

Každý zápas je samozřejmě těžký, ale víceméně ano, hrál jsem s ním počtvrté a vyhrál všechny předchozí zápasy.

Čtvrtfinálový soupeř Nikola Milojevič tento turnaj minulý týden vyhrál, v semifinále porazil právě vás. Vy jste mu porážku oplatil a v obou utkáních o výsledku hodně napověděl tiebreak prvního setu. Před týdnem vyhrál Srb 9:7, teď vy 8:6... Jak jste tu zkrácenou hru viděl vy? Co ji rozhodlo?

Věděl jsem už trochu, co od něj čekat. V tiebreaku rozhodlo asi to, že jsem byl aktivnější v koncovce než minulý týden. Je to solidní hráč. Šlo poznat, že hraje více challengerové turnaje. Hrál bez chyb a dlouhé  míče. Rozhodlo, že jsem dobře zaservíroval v koncovce a on musel jít v rozhodující chvíli přes druhý servis, čehož jsem využil aktivní hrou.

V semifinále jste nastoupil proti Bradley Mousleymu z Austrálie, který byl před příjezdem Tomáše Papíka vaším deblovými partnerem a dokonce jste spolu minulý a předminulý týden dva turnaje ve čtyřhře v Egyptě vyhráli. Mousley minulý týden podlehl Milojevičovi ve finále. Prohrál jste první set a ve druhém jste uspěl až v tiebreaku. Jak ten zápas probíhal?

S Bradem jsme tady vyhráli dvakrát debla, takže jsme se stali víceméně kámoši. Vstoupil jsem do utkání špatně. Hned jsem ztratil servis, čímž jsem prohrál první set. Druhý set byl bez brejku a vyhrál jsem ho 7:6. Ve třetím jsem pak zvítězil 6:4 s jedním brejkem. Celou dobu rozhodoval servis a využití brejkbolů. Měl jsem dva brejkboly za zápas a jeden jsem využil.

Ve finále vás čekal El Mihdawy, který vyhrál v Egyptě před třemi týdny. Do zápasu jste měl velmi špatný start, prohrával jste už 0:4. Co se tam stalo?

Musím říct ze jsem fyzicky na tom nebyl nejlíp. Naštěstí mě pustil zpátky do zápasu v prvním setu a já se pak rozehrál. Za stavu 1:4 udělal pár lehkých chyb na jeho servisu a následně jsem podržel čistou hrou podání, čímž jsem byl najednou zase ve hře v prvním setu. Za stavu 3:4 jsem dobře zareturnoval a šli jsme pres dlouhé výměny, které jsem dokázal vyhrávat. Od toho stavu jsem ho začal přehrávat v dlouhých výměnách a začal jsem věřit, že jsem lepší hráč.

Co bylo rozhodující v prvním tiebreaku?

Určitě ty dva minibreaky na začátku, které mně pomohly dostat se do větší pohody.

Ve druhém setu jste měl čtyři brejkboly, soupeř žádný. Kdy byla největší šance soupeře brejknout?

Za stavu 1:1 jsem měl 0:40, ale soupeř zahrál výborně.

V tiebreaku druhého setu jste prohrával 3:6, pak jste ale získal za stavu 5:6 v poslední možné chvíli vybojoval minibreak a  vzápětí pak další. Za stavu 7:6 jste při svém prvním mečbolu podával, ale nedopodával jste to, stejně jako za stavu 9:8. Co se tam stalo?  V tiebreaku jste pak vyhrál až 16:14, soupeř měl pět setbolů. Jak jste je odvracel? Kdy měl k zisku setu nejblíže?

Ano měl jsem 3:6 a následně jsem dvakrát dobře zaservíroval a za stavu 5:6 udělal soupeř lehkou chybu z forhendu. Při mém prvním mečbolu na servisu jsem zkazil pololehký míč z výměny a při dalším mečbolu na servisu jsem dal dvojchybu. Mečboly na returnu jsem jeden zbytečně uspěchal a při dalších mi dobře zaservíroval. Byla to hra nervů. Za stavu 14:14 mi pomohlo štěstí, když jsem zahrál prasátko. Při rozhodujícím mečbolu jsem dal eso. Takový tiebreak jsem snad ještě v životě nehrál.

Ve čtyřhře jste s Tomášem Papíkem jako nenasazený pár dokráčel až do finále. Jste s tímto výsledkem spokojený? Kolik vám chybělo k titulu?

Určitě spokojený jsem, i když prohra ve finále mrzí, jelikož jsme měli čtyři mečboly, byť na returnu. O naší porážce rozhodl asi prohraný druhý set. Supertiebreak už je o štěstí.

V Šarm Aš-Šajchu jste již hrál loni na přelomu listopadu a prosince. Teď jste se vrátil. Co vás k tomu vedlo v době, kdy se hrají čtyři turnaje stejné kategorie na nedalekém Slovensku? Bylo to dané i tím, že se vám na jaře na antuce moc nedařilo a chtěl jste hrát na tvrdém povrchu?

Ano. Nehrálo se mi nejlíp na antuce v létě,  tak jsem chtěl něco změnit.

V Šarm Aš-Šajchu jste už tři týdny a vyhrál jste až na třetí pokus podobně jako v březnu při vaší vítězné premiéře v Ázerbájdžánu. Potřebujete k vynikajícím výkonům dostatečnou aklimatizaci?

To ani ne. Je sice pravda, že tady v Egyptě jsou odlišné podmínky, na které si člověk musí zvyknout, ale je mi taky záhadou, proč se mně třetí týden daří vždycky nejlépe.

Jak se vám v Egyptě líbí? Proč jste si vybral právě tuto destinaci? A cítíte se tam bezpečně?

Je to tady těžké, protože se tady nedá nic dělat, takže se člověk snaží, aby byl pořád ve hře, jinak to je na zbláznění. Tu destinací jsem si vybral jenom kvůli povrchu. Bezpečně se tu určitě cítím.

Jak dlouho v Egyptě ještě zůstanete? Budete hrát příští týden i čtyřhru?

Ano. Budu hrát a nejspíš to bude můj poslední turnaj příští týden. Čtyřhru budu hrát s Tomášem Papíkem.

A jak trávíte volný čas? A co všechno s Tomášem podnikáte?

Volný čas moc nebyl, naštěstí. Jinak se díváme na filmy a teď na olympiádu. Přes den je nesnesitelné vedro, takže se toho moc nedá podnikat.

Jaké jsou vaše další turnajové plány? Uvidíme vás někdy v České republice?

Až přiletím, dám si pár dni volno a pak mě čeká česká liga. Určitě bych chtěl hrát ty halové turnaje u nás. Opavu stoprocentně, ty další ještě nevím, ale rád bych je hrál.