Kvitová na titul nedosáhla. V Dubaji podlehla po boji rozjeté Bencicové

- Jan Havlovic

Petra Kvitová druhý titul v této sezoně bohužel nezískala. Česká tenisová jednička svedla v sobotním finále dramatický souboj se Švýcarkou Belindou Bencicovou, které podlehla po setech 3:6, 6:1 a 2:6. Kvitová tak ve Spojených arabských emirátech nenavázala na titul z roku 2013, naopak pro Bencicovou jde o teprve třetí titul v kariéře.

Petra Kvitová nevstoupila do finálového klání vůbec dobře, když hned v prvním gemu přišla čistou hrou o své podání. Švýcarku Bencicovou vydařený úvod zápasu nakopl a při vlastním podání dokázala odvrátit hned dva brejkboly. Záhy prolomila servis světové čtyřky i podruhé a směřovala za ziskem prvního setu. 

České jedničce znovu pomohl trenér Jiří Vaněk, který Kvitové vlil pozitivní krev do žil a česká tenistka hned v následujícím gemu poprvé v zápase prolomila servis své soupeřky. Byla to však Bencicová, kdo byl ve zbytku prvního setu aktivnější. Švýcarská reprezentantka si v devátém gemu vypracovala při servisu Kvitové úvodní setbol, který také úspěšně využila. 

Začátek druhé sady naopak vyšel daleko lépe Petře Kvitové, která v úvodní hře sebrala Bencicové podání. Rozjetá česká jednička prolomila servis Švýcarky i podruhé a vzhledem k tomu, že v obou případech brejk potvrdila, tak vedla již 4:0. Až v páté hře dokázala Bencicová skóre korigovat. 

Kvitová však pokračovala v dominantním výkonu. Za stavu 1:5 se Bencicová sice dostala do vedení 40:15, ale osmadvacetiletá Češka předvedla šňůru čtyř fiftýnů v řadě, čímž získala druhou sadu poměrem 6:1. 

Klíčový moment rozhodujícího setu přišel ve již třetím gemu, ve kterém se Petře Kvitové nedařilo na podání. Česká jednička dala dvě dvojchyby a po nevynucené chybě darovala gem soupeřce. Česká lvice se ještě snažila dostat zpět do zápasu, ale Bencicová si již náskok pohlídala. 

Jednadvacetiletá švýcarská tenistka dovedla utkání do vítězného konce a slaví zisk teprve třetího titulu na okruhu WTA! Bencicová si zároveň připsala na tomto turnaji již čtvrtý skalp hráčky z elitní desítky světového žebříčku.

„Nemůžu tomu stále uvěřit, je to úžasný pocit,“ líčila Bencicová bezprostřední pocity po zisku titulu. „Gratuluji také Petře, která odehrála výborný turnaj a bylo mi ctí proti ní hrát ve finále,“ ocenila Švýcarka kvality české tenisové jedničky.

Belinda Bencicová (SUI, 45.) – PETRA KVITOVÁ (4.) [2] 6:3, 1:6, 6:2