Rarita na pětistovce v Riu. Favorité ze hry, ve čtvrtfinále hráči až od sedmé světové desítky

- Jan Vojkůvka

Takové síto favoritů se jen tak nevidí. Na turnaji ATP 500 v brazilském Rio de Janeiru sice startovali hned čtyři tenisté z elitní dvacítky a všichni nasazení se vešli do první padesátky, jenže ani jeden z nich neprošel do čtvrtfinále. O titul si tak zahrají tenisté druhého sledu, dokonce až z druhé světové stovky.

Dominic Thiem, osmý hráč světa. Elitní antukáři jako Fabio Fognini, Marco Cecchinato nebo Diego Schwartzman. Dušan Lajovič, Malek Jaziri a Nicolas Jarry. Všech těchto sedm hráčů vypadlo na turnaji v Riu už v prvním kole. Pouze jeden z nasazených se dostal do kola druhého.

Jenže 41. hráč světa Joao Sousa roli nasazené pětky nepotvrdil a v osmifinále byl vyřazen norským kvalifikantem Casperem Ruudem. Ruud je zároveň vedle Bolivijce Huga Delliena druhým kvalifikantem, který si v Riu zahraje čtvrtfinále.

V Brazílii tak došlo ke skutečně raritní situace, kdy nejvýše postaveným hráčem na žebříčku je ve čtvrtfinále až 63. tenista světa Pablo Cuevas. Toho ve čtvrtfinále čeká 93. hráč světa Albert Ramos-Vinolas.

A ani další dvojice nenabízí zrovna přehlídku superhvězd současnosti. Aljaž Bedene (83.) vyzve Huga Delliena (113.), Casper Ruud (135.) se pokusí o další překvapení proti Laslu Djeremu (90.) a Jaume Munar (66.) bude favoritem proti Felixu Augerovi Aliassimeovi (104.).

Již zmíněný Pablo Cuevas, který je nejvýše postaveným čtvrtfinalistou na žebříčku, se sice nevešel mezi nasazené, ale díky vývoji turnaje je rázem největším favoritem. V Riu navíc už dokázal v roce 2016 triumfovat.

Ať už ale turnaj dopadne jakkoliv, rozhodně se bude jednat o obrovské překvapení. Podnik s dotací téměř dvou milionů dolarů totiž měl poměrně silné startovní pole. Ale spíš se rodí pořádná senzace.

Los a výsledky turnaje v Riu si můžete prohlédnout zde.