Murray porazil Del Potra a obhájil olympijské zlato!

- Daniel Kubelka

Andy Murray se stal prvním tenistou světové historie, kterému se podařilo obhájit zlatou olympijskou medaili ve dvouhře. Po triumfu před čtyřmi lety v Londýně ovládl i nedělní finále v brazilském Riu, ve kterém přehrál Argentince Juana Martína Del Potra za čtyři hodiny ve čtyřech setech, 7:5, 4:6, 6:2 a 7:5

Cesta za zopakováním čtyři roky starého úspěchu rozhodně nebyla pro Murrayho procházkou růžovou zahradou. Začátek zápasu však devětadvacetiletému hráči vyšel na výbornou, neboť hned ve druhém gemu po velké bitvě připravil Del Potro o podání. Místo potvrzení brejku však přišla ztráta podání i na druhé straně a Argentinec se rychle dotáhl na vyrovnané skóre. Za stavu 2:2 však, tedy hned vzápětí, nevyužil lepší psychické pohody a čistou hrou odevzdal svému finálovému soupeři svůj servis podruhé v řadě. Murray sice tentokrát při potvrzení brejku nezaváhal, jenže z nabytého vedení se neradoval příliš dlouho.

V sedmé hře totiž opět neudržel servis, čehož následně Del Potro využil k dalšímu srovnání stavu úvodní sady. Rozhodnutí o vítězi prvního setu tak přišlo až v jeho samotném závěru. Murray se dostal při podání Argentince, který v prvním kole olympiády vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviće,  ke dvěma brejkbolům. První sice rodák ze skotského Glasgow neúspěšným forhendem nevyužil, další možnost však povedeným prohozem Del Potra již ani a tak úvodní sadu vyhrál po výsledku 7:5.

Začátek druhého setu ale obhájci olympijského prvenství z Londýna nevyšel. Murray po velkém boji a dvou odvrácených brejkbolech napotřetí tlaku Del Potra neodolal a hned v úvodním gemu přišel o podání. Vzápětí si sice vybojoval hned tři možnosti, jak získat ztracený servis zpět, jenže Argentinec si s jeho pokusy poradil a získal důležité vedení o dvě hry. To si sedmadvacetiletý Del Potro udržel až do samotného závěru druhého dějství. Za stavu 5:4 a 40:15 při svém podání sice nevyužil dva setboly a nechal Murrayho dotáhnout na shodu, v pořadí třetí možnost na ukončení setu vítězným forhendem po lajně proměnil ve vyrovnání stavu zápasu na 1:1.

Průběh třetího setu se dlouho nesl ve znamení podávajích tenistů, kdy si jak Del Potro, tak Murray, drželi své servisy vždy jen se ztrátou maximálně jednoho fiftýnu. Zlom přinesla šestá hra. Del Potro musel při svém podání odvracet dva brejkboly, přičemž ten úvodní za stavu 30:40 odvrátil i zásluhou dobrého prvního servisu. Hůře už se mu vedlo při výhodě Murrayho, kdy přetáhl forhend a ten skončil až za základní čarou. Brit tak získal důležitý brejk a směřoval za vítězstvím ve třetím setu, které ještě urychlil v osmé hře, kdy druhým proměněným setbolem při podání Del Potra uzavřel skóre na stavu 6:2.

Do čtvrté hry vstoupili oba tenisté s rozličnými cíli. Murray se pokoušel uzavřít finálový duel již ve čtyřech setech, Del Potro naopak bojoval o rozhodující pátý set. Ať je to jakkoliv, oba hráči měli v úvodu velké problémy na servisu. První čtyři hry si ani jeden z nich nedokázal udržet podání a tak skóre 2:2 hovořilo milosrdně pro obě strany. Důležitý okamžik přišel v sedmé hře, kdy si argentinský tenista vybojoval další dva brejkboly, přičemž k dalšímu prolomení soupeřova servisu využil již ten první. Brejk nutný k ukončení sady však Del Potro neudržel. Za stavu 5:4 měl Argentinec možnost ukončit sadu při vlastním podání, ale Murray se postupně propracoval ke čtyřem brejkbolům, ten poslední pak využil po chybě svého soupeře.

Překlopit misky vah na svou stranu mohl Del Potro hned v dalším gemu, kdy si vypracoval nadějné vedení 40:15, jenže oba brejkboly Murray odvrátil, ten druhý navíc nechytatelným esem. O vítězi brazilských her tak rozhodla dvanáctá hra čtvrtého setu. V ní se Murraymu sice nepodařilo využít úvodní mečbol po pokaženém forhendovém returnu, druhou možnost na zopakování zlatého úspěchu z Londýna však již Skot nepromarnil a mohl začít oslavovat.

Mužská dvouhra - finále

Juan Martín Del Potro (ARG) - Andy Murray (GBR)  5:7, 6:4, 2:6, 5:7