Ženevská pohotovost: Zápasy Federera mají nečekaný vliv na lidské zdraví

- Jan Vojkůvka

Když hraje Roger Federer zápasy, počty telefonátů na švýcarské pohotovosti rapidně klesají. S takovými závěry přišla podle deníku Le Matin studie, jíž zaštítila v Ženevě BMC Emergency Medicine. Studie dokonce hovoří o tzv. efektu Rogera Federera.

Podle výzkumu, který prováděla BMC Emergency Medicine v Ženevě, pod vedením expertů na pohotovostní a urgentní příjem, od května 2013 do srpna 2017, má vliv na počet výjezdů sanitek fakt, jestli zrovna Roger Federer hraje zápas či nikoliv.

Podle výsledků studie je přijato v období, kdy domácí hvězda hraje zápas, v průměru o 10 % méně telefonátů na pohotovostní příjem, než je obvyklé. Tato čísla se zároveň zvyšují ve chvíli, pokud Federer hraje finálové zápasy.

Studie se nezaměřila pouze na Federera, či další domácí tenisovou hvězdu Stana Wawrinku, ale zkoumala i počet telefonátů v době, kdy se hrají semifinálové a finálové zápasy na French Open, Wimbledonu a Turnaji mistrů.

Podle zjištění dochází během semifinálových zápasů na těchto turnajích k poklesu příjmu o 7 %, během finále pak o 15 %. Vliv na čísla má i to, pokud v daných utkáních hraje Federer či Wawrinka, v takových případech toto číslo roste.

Jak si závěry studie vysvětlit? S tím si lámou hlavu i experti, kteří s nadsázkou podotýkají, že zdraví musí při zápasech tenisových bitvách prostě počkat. Lidé totiž chtějí napřed vědět, kdo vyhraje.