Djokovič počtvrté sportovcem roku, v anketě Laureus bodovala i tenistka. Češi stále čekají

- Filip Lefenda

Obrovské pocty se dostalo v pondělí Novaku Djokovičovi. Srbský tenista byl na galavečeru v Monaku vyhlášen mužským vítězem prestižní ankety Laureus. Ocenění, které bývá často přirovnáváno ke sportovním Oscarům, se dostalo také Japonce Naomi Ósakaové, jež triumfovala v kategorii "průlom roku".

Djokovič se po problémech s loktem vrátil na okruh loni v lednu po půlroční přestávce, jeho prvotní výsledky však budily rozpaky. Postupem času se však fenomenální Srb dostal do „staré“ formy, která vygradovala zejména grandslamovými tituly z Wimbledonu, US Open a naposledy i letos v Melbourne.

Úchvatný návrat korunoval jednatřicetiletý tenista, jenž triumfoval v anketě Laureus již v letech 2012, 2015 a 2016, i posunem do čela mužského světového žebříčku. Čtvrtou trofejí se Djokovič dotáhl na jamajského sprintera Usaina Bolta, více triumfů už má pak pouze jeho švýcarský „kolega“ Roger Federer, jenž cenu Laureus ovládl pětkrát – naposledy před rokem.

Oceněna byla také novopečená ženská světová jednička Naomi Ósakaová. Japonská vítězka posledních dvou grandslamů převzala sošku v kategorii „průlom roku“. Absolutní ženskou vítězkou se pak stala podruhé v kariéře americká gymnastka Simone Bilesová.

Český sport měl své zastoupení ve dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké, jež nominací napodobila Petru Kvitovou, která na cenu Laureus aspirovala dosud jako jediná česká sportovkyně před osmi lety. Ani jedna z jmenovaných však ocenění nakonec nezískala.