Statistice navzdory. Nišikori přehrál Nadala a bere olympijský bronz

- Daniel Kubelka

Jen jedinkrát z jedenácti pokusů dokázal před nedělním zápasem o bronz na olympiádě v Riu porazit japonský tenista Kei Nišikori španělského bojovníka Rafaela Nadala. Hrozivou bilanci však šestadvacetiletý rodák z Macue vylepšil v nejlepší možnou chvíli, po výhře ve třech setech totiž bere olympijskou medaili!

O korekci nelichotivé historie vzájemných zápasů se Nišikori začal pokoušet hned od začátku předposledního zápasu mužské dvouhry v Riu. Po vyrovnaném úvodu nejprve Nadal odvrátil ce třetí hře brejkbol soupeře, o rundu podání později však již tak úspěšný nebyl a pustil japonského tenistu do trháku. Když hned při dalším Nadalově servisu Nišikori pátým brejkbolem znovu navýšil své vedení, nebyl pro něj již větší problém nabyté sebevědomí potvrdit v další  hře, kdy na první pokus ukončil první sadu po výsledku 6:2.

Druhý set se dlouho vyvíjel lépe pro světovou sedmičku Nišikoriho. Ve třetím gemu Japonec připravil Nadala o servis, a když se mu totéž podařilo i v sedmé hře, za stavu 5:2 šel podávat na vítězství a zisk olympijského bronzu. Čtrvnástinásobný grandslamový vítěz Nadal však zbraně nesložil. Rebrejkem smazal počet ztracených podání na jediné a ani tento handicap dlouho neodolal, proto v desáté hře už bylo skóre vyrovnané, 5:5. Třicetiletý Španěl v následující hře po velkém boji brejk potvrdil a po čisté hře Nišikoriho musel o osudu druhého setu rozhodnout až tiebreak. V něm se Nišikori držel pouze úvodní dva míčky, protože od stavu 1:1 už bodoval pouze Nadal, který tak po velkém obratu srovnal stav zápasu na 1:1.

Nišikoriho však kolaps v závěru druhé sady neovlivnil. Ve čtvrtém gemu rozhodujícího setu suverénně sebral „Rafovi“ podání a získal důležitý brejk. Ten se mu podařilo udržet až do samotného závěru zápasu a po výhře 6:2, 6:7 (1) a 6:3 bere olympijský bronz!

OH Rio 2016 - mužská dvouhra o 3. místo

Rafael Nadal - Kei Nišikori  2:6, 7:6 (1), 3:6