Davis Cup budu hrát kvůli penězům, přiznává přemožitel českých tenistů Haase

- Filip Lefenda

V prvním kole Davisova poháru dopomohl třemi získanými body své zemi k postupu přes Českou republiku, z účasti na listopadovém finálovém turnaji ale nikterak extra nadšen není. Nový formát týmové soutěže se mu nelíbí, a tak má Robin Haase jasno. Reprezentovat bude pouze kvůli odměně za účast, která činí 150 tisíc amerických dolarů.

„Nikdy jsem nehrál Davisův pohár pro peníze, ale teď jsme k tomu de facto nuceni. Jsem z toho smutný,“ citoval nizozemského tenistu server Nos. „Je to směšné. ITF se bojí ATP Cupu a dělá unáhlené změny,“ myslí si aktuálně 55. hráč světa a naráží na novou týmovou akci, kterou v Austrálii odstartuje už příští tenisový ročník.

Během finálového turnaje se budou hrát zápasy jen na dva vítězné sety. „Akceptuji to, což ale neznamená, že se mi to líbí,“ pokračuje v kritice Haase, jenž před dvěma týdny vyzrál v Ostravě v singlech jak na Lukáše Rosola, tak i na Jiřího Lehečku. „Zápasy budou příliš rychlé. A to si myslí většina hráčů,“ dodává otevřeně.

Finálový turnaj Davisova poháru je na programu ve dnech 18. až 24. listopadu v Madridu. Čtvrteční los určil, že si Nizozemci zahrají ve skupině E spolu s Velkou Británií a Kazachstánem. Do čtvrtfinále postoupí vítězové šesti skupin a dva nejlepší týmy na druhých místech.

Čeští tenisté se závěrečného turnaje vinou porážky právě s Nizozemskem nezúčastní, v září je naopak čeká barážové střetnutí na půdě nevyzpytatelné Bosny a Hercegoviny.