Rumunky jsou hodně silné. Je to tým s ambicemi na titul, varuje Pála

- Marek Bartošík

Ostrava žije tenisem. Sotva skončil Davis Cup a své mužské protějšky už střídají ženy. Česká republika vyhrála Fed Cup šestkrát za posledních osm let. Obhájkyně titulu to však budou mít v úvodním kole letošního ročníku velmi těžké, čekají je Rumunky.

Kapitán českého týmu Petr Pála dorazil vlakem do Ostravy v pondělních odpoledních hodinách i s pohárem pro vítěze. Na nádraží ho přivítala jedna z jeho svěřenkyň, Barbora Krejčíková. „Věděl jsem, že přijela už v neděli, dnes ráno už i trénovala. Zbytek týmu dorazí v úterý,“ uvedl český lodivod, který bude dále spoléhat na schopnosti Karolíny Plíškové, Kateřiny Siniakové a Markéty Vondroušové.

Už při oznámení nominace Pála odhadl šance na vítězství jako vyrovnané. Na těžké utkání se těší. „Rumunský výběr rozhodně není jen o Halepové. Buzarnescuová je v elitní třicítce, mají tři varianty do čtyřhry. Je to tým s ambicemi na titul,“ míní třiačtyřicetiletý český kapitán.

Že to proti Rumunkám nebude lehké, napovídá i poslední vzájemné střetnutí z února 2016, které Češky vyhrály 3:2. Nakonec tehdy ovládly celou soutěž. „Jsem rád, že se nám tenkrát v Rumunsku podařilo vyhrát. Hrálo se snad na nejpomalejším povrchu, jaký jsem v životě viděl,“ zavzpomínal kapitán na bitvu v Kluži.

Rychlost tenisového podkladu je tradičně pod drobnohledem. Při delším používání se zrychluje. „Kurt se po Davis Cupu znovu natíral, takže se o něco zpomalil. Vzhledem k tomu, jak dlouho se hraje, by byl až moc rychlý. Nahlášen je středně rychlý povrch,“ prozradil Pála.

Už je to dávno, co české tenistky neuspěly na domácí půdě. Naposledy se tak stalo v roce 2009 proti Spojeným státům. „Hrát doma je vždy plus. Věřím tomu, že nám zase pomůžou diváci, jsou skvělí. Už jsme v Ostravě nějakou dobu nebyli, ale holkám se tady vždycky hrálo dobře,“ dodal Pála.