Ósakaová znovu popudila Japonsko. Odmítá mluvit rodnou řečí a čeká ji životní rozhodnutí

- Jan Vojkůvka

Dvojnásobná grandslamová šampionka Naomi Ósakaová, která se stala první japonskou světovou jedničkou, budí ve své rodné zemi pořádné rozpaky. V posledním rozhovoru s japonskými novináři opět odmítla říct jakékoliv slovo ve své rodné řeči, čímž opětovně popudila své krajany.

I když už si Japonci dokázali zvyknout na to, že Ósakaová pochází ze smíšeného manželství, a její pleť neodpovídá místnímu standardu, jejich tenisová superhvězda v nich nadále budí velké rozpaky. Největší zradou, v očích Japonců, je fakt, že Ósakaová odmítá mluvit svou rodnou řečí.

Po finále Australian Open, které sledovalo více než 20 milionů jejích krajanů, odmítla na tiskové konferenci odpovídat v japonštině. Když to o den později zkoušeli novináři znovu po focení s trofejí na pláži, Ósakaová je znovu zklamala.

„Zápas proti Petře Kvitové, levoruké tenistce, musel být hodně složitý. Dokázala bys v japonštině říct, jak těžké bylo se s tím vyrovnat? Stačí jedno slovo, jak jsi se cítila,“ žádala japonská novinářka.

„Řeknu to v angličtině...,“ odpověděla japonská hráčka.

Bylo to další z řady odmítnutí, které kritizovaná Ósakaová předvedla. V Japonsku se dostala pod palbu kritiky také za to, že žije ve Spojených státech, a když už se objeví ve své rodné zemi, snaží se oblékat tak, aby ji Japonci nepoznali. Přesto zůstává ve své zemi velmi populární. Otázkou je, na jak dlouho.

Ósakaová se sice narodila v japonské Ósace, jenže od tří let žije se svými rodiči, haitským otcem a japonskou matkou, ve Spojených státech. Její odmítání hovořit japonsky se tak dá i vcelku snadno pochopit. Naznačuje to však, že se víc cítí být Američankou než Japonkou.

A i když je historicky první japonskou světovou jedničkou, dlouho tomu tak být nemusí. Ve svých 22 letech se totiž, podle japonských zákonů, bude muset rozhodnout, jakou národnost si zvolí.

Ósakaová je držitelkou jak japonského, tak amerického pasu. A vzhledem k tomu, že od dětství žije ve Spojených státech, je zcela zřejmé, k jaké kultuře má blíž. Navíc lidé jí podobní, tedy ze smíšených rodin s tmavší barvou kůže, jsou v Japonsku velmi často podrobováni verbálním rasistickým útokům. Své o tom ví například Miss Universe z roku 2015 Ariana Mijamotová, jež je pro valnou většinu Japonců „kurombo“, což je doslovně japonský ekvivalent k hanlivému označení „negr“.

Až se Ósakaová bude rozhodovat, zda se stát Američankou, nebo zůstat Japonkou, její rozhodnutí může Japonce znovu, ale tentokrát naposledy, zklamat.