Udeřit ženu je pro mě nejhorší, hovoří Štěpánek o mixu

- Daniel Kubelka, Lukáš Peroutka

Skoro celý týden musel Radek Štěpánek čekat na svůj další zápas na olympijských hrách v Riu. Po vyřazení v prvním kole mužské čtyřhry totiž úvodní duel v mixu po boku Lucie Hradecké po odstoupení španělských soupeřů neabsolvoval. Ve čtvrtfinále ale společně se svojí deblovou partnerkou přehráli rumunský pár Beguová, Tecau ve dvou setech a jediný vítězný duel tak českou dvojici dělí od olympijské medaile.

(Původní zpravodajství z Ria přímo pro Tenisový svět)

Bylo krátce před půlnocí, když v brazilském Riu rozehráli Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Poněkud pozdější začátek utkání českou dvojici nikterak nepoznamenal, nicméně na takto pozdní začátek zápasu není sedmatřicetiletý veterán zvyklý, stejně tak ani tamní diváci, kterých se z pochopitelných důvodů na zápase českého veterána s českou deblistkou po boku příliš mnoho nesešlo.

„Zprvu jsme si říkali, že rozpis je divný, ale jinak to asi udělat nešlo. Tušili jsme, že kurt bude prázdný, ale udělali jsme, co se dalo, abychom se namotivovali. Věříme, že zítra bude naše hra ještě lepší,“ okomentoval Štěpánek zmíněný pozdější start zápasu s tím, že věří ve zlepšenou hru v dalším utkání.

S čím měl známý šoumen možná trochu problémy tak nebyla komornější atmosféra během zápasu, ale spíše hra soupeřů, kteří se nebáli v rozhodujících chvílích poslat míček přímo na tělo Lucie Hradecké. Nesportovní, chtělo by se říct, taktika v mixu však často hovoří jasnou řečí.

„V mixu je pro mě nejhorší udeřit na ženu, ale budu se to muset naučit. Rumuni to tak dnes taky v klíčových momentech hráli,“ dodal Štěpánek k tomu, že se i on bude muset uchýlit ke hře, která mu není příliš vlastní.

Jak už jsme zmínili v úvodu, Štěpánek od vyřazení v úvodním zápase mužské čtyřhry, nehrál soutěžní zápas takřka celý týden. Úvodní duel smíšené čtyřhry totiž krátce před jeho začátkem soupeři české dvojice, Rafael Nadal a Garbine Muguruzaová, odřekli. Jak se dvojnásobný grandslamový vítěz popral s touto nepříjemností?

„Udržoval jsem se tady v kondici s Lukášem Rosolem, pinkat jsem byl i s holkama. Přestávka pro mě nebyl žádný problém,“ dodal Štěpánek, který tak neměl větších potíží s nerozehraností a jehož trenérské výpomoci v českém týmu si zároveň všichni pochvalovali.