Osmý pár v historii. Francouzi v Melbourne dosáhli velkého milníku

- Jan Vojkůvka

Získat kariérní grandslam se až do neděle podařilo jen sedmi deblovým párům v historii. Tím osmým se stali Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, kteří zkompletovali tento milník po vítězství na Australian Open.

Herbert s Mahutem spolu nastupují pravidelně od konce roku 2014, kdy se dohodli na spolupráci, jež jim přinesla obrovské úspěchy. Stali se světovými jedničkami, vyhráli 13 titulů na okruhu ATP, včetně čtyř grandslamů a pěti turnajů Masters...

A v neděli zkompletovali kariérní grandslam. První trofej z turnajů velké čtyřky vybojovali v roce 2015 na US Open. O rok později triumfovali ve Wimbledonu a v roce 2018 na French Open. Na právě skončeném Australian Open ve finále porazili finsko-australský pár Henri Kontinen, John Peers 6:4, 7:6 (1) a dosáhli úspěchu, jenž se podařil před nimi jen 7 párům v historii.

Tím nejslavnějším deblovým párem je australská dvojice Ken McGregor a Frank Sedgman. Ti jsou dokonce jedinou dvojicí, jíž se podařilo vyhrát kalendářní grandslam. V roce 1951 triumfovali na všech čtyřech grandslamech a svůj úspěch korunovali prvenstvím hned na sedmi turnajích v řadě. Šnůra triumfů od Australian Open 1951 byla ukončena až na US Open 1952.

Dalšími páry s kariérním grandslamem jsou Australané Lew Hoad s Kenem Rosewalem, ze stejné země pocházející Roy Emerson s Nealem Fraserem, další Australané John Newcombe s Tonym Rochem, jejich krajani Todd Woodbridge s Markem Woodfordem, Nizozemci Jacco Eltingh s Paulem Haarhuisem a Američané Bob Bryan s Mikem Bryanem.