Hra čísel: Trůn je volný! Královnou může být Kvitová i Plíšková

- Jan Vojkůvka

Pozná ženský tenis v pondělí novou světovou jedničku? Po osmifinálových soubojích na Australian Open začíná být tato skutečnost stále jistější. Po vyřazení Simony Halepové zůstaly ve hře hned čtyři tenistky, jež mohou proniknout do čela žebříčku. Hned polovina z nich je přitom české národnosti!

Když Simona Halepová prohrála třísetový duel se Serenou Williamsovou 1:6, 6:4, 4:6, přišla o pořádnou porci bodů za loňské melbournské finále. V aktualizovaném pořadí má jen 5582 bodů. A hned čtyři tenistky ji mohou z trůnu sesadit.

Naomi Ósakaová, Petra Kvitová, Elina Svitolinová a Karolína Plíšková.

Tenistky, jež mohou po Australian Open proniknout na ženský tenisový trůn.

Aby byla situace přehlednější, podívejme se napřed na aktuální pořadí světového žebříčku po započtení všech osmifinálových výsledků.

1. Simona Halepová (ROU) 5582
2. Naomi Ósakaová (JPN) 5460 bude hrát čtvrtfinále
3. Petra Kvitová (CZE) 5420 bude hrát čtvrtfinále
4. Sloane Stephensová (USA) 5307
5. Angelique Kerberová (GER) 4965
6. Elina Svitolinová (UKR) 4940 bude hrát čtvrtfinále
7. Karolína Plíšková (CZE) 4750 bude hrát čtvrtfinále
8. Kiki Bertensová (NED) 4430
---
11. Serena Williamsová (USA) 3406 bude hrát čtvrtfinále
14. Ashleigh Bartyová (AUS) 3285 bude hrát čtvrtfinále
26. Danielle Collinsová (USA) 1729 bude hrát čtvrtfinále
32. Anastasija Pavljučenkovová (RUS) 1520 bude hrát čtvrtfinále

Scénářů, jak se může boj o post světové jedničky vyvinout, je mnoho. Včetně toho, že zůstane na trůnu Simona Halepová. A to v případě, že by Kvitová, Ósakaová a Plíšková vypadly ve čtvrtfinále a Svitolinová v semifinále.

Co potřebují jednotlivé tenistky?

Začněme s Petrou Kvitovou. Ta v aktualizovaném pořadí pronikne do čela žebříčku už v případě vítězství nad Ashleigh Bartyovou ve čtvrtfinále. Jistotu samozřejmě dává pouze titul, ale už případný postup do finále, do něhož by nepostoupily Ósakaová, Plíšková a Svitolinová, by Petře také stačil k premiérovému posunu na první místo.

Svitolinová s Ósakaovou se utkají už ve čtvrtfinále. Vítězka tohoto duelu pak potká v semifinále lepší z dvojice Plíšková/Williamsová. Pokud by se Ósakaová dostala do semifinále a tam narazila na Williamsovou, s níž by prohrála, i tak by figurovala v aktualizovaném pořadí na prvním místě. A zůstala by, pokud by se do finále nedostala Kvitová.

Plíšková se může dostat do čela světového žebříčku v případě postupu do finále, pokud Ósakaová a Kvitová vypadnou ve čtvrtfinále. V opačném případě musí získat premiérový grandslamový titul.

A nakonec je tu Ukrajinka Svitolinová. Pokud by porazila ve čtvrtfinále Ósakaovou a v semifinále přehrála buď Plíškovou nebo Williamsovou, mohla by proniknout do čela žebříčku v případě, že Kvitová nepostoupí do finále. Jinak musí získat trofej.

Podívejme se ještě přehledněji na počet bodů všech čtyř tenistek za postup do semifinále, finále a v případě zisku titulu:

Jméno SF F W
N. Ósakaová 5810 6330 7030
P. Kvitová 5770 6290 6990
E. Svitolinová 5290 5810 6510
K. Plíšková 5100 5620 6320

 

Čeká nás skutečně zajímavý druhý grandslamový týden.