Pála: Radek holkám ohromně pomohl, budeme mu to muset nějak oplatit

- Jakub Slunečko, Jan Havlovic

Český ženský tenis zaznamenává na právě probíhajících olympijských hrách další velké úsěchy. Petra Kvitová v semifinále, další dva deblové páry jsou také stále v bojích o medaile. Po včerejších zápase našich tenistek jsme vyzpovídali vedoucího českého tenisového týmu, Petra Pálu.

V semifinále olympijského turnaje máme dva deblové páry, v této fázi turnaje si navíc zahraje také Petra Kvitová. Jaké jsou Vaše pocity?

„Mé pocity jsou úžasné. Všechny holky vyhrály, a tak to byl výborný den. Víme, že máme ze čtyř jednu medaili jistou, ale já bych chtěl raději dvě. Petra (Kvitová) dnes (ve čtvrtek) hrála skvělý zápas, prakticky neudělala chybu a doufejme, že v tom bude pokračovat i v semifinále, neboť to bude velmi důležitý zápas. Souboj o bronz, to je "maso", takže já doufám, že bude mít český tenis minimálně jednoho zástupce v boji o zlato. Holky dnes v deblech dokázaly předvést výborné obraty. Lucka s Andreou měly zápas skoro vyhraný, poté víceméně prohraný (tři mečboly), naštěstí však dokázaly zvítězit a Bára s Luckou fantasticky otočily zápas. Jsem moc rád, že na zápas dorazil i Radek (Štěpánek), který dokázal holky vyhecovat, a to ony potřebovaly. To byla ohromná pomoc! Budeme mu to muset nějak oplatit (smích)."

Jak to vypadá se zdravotním stavem Lucie Šafářové?

„Její stav se výrazně zlepšuje. Pomohlo jí, že se včera nehrálo a byl bych rád, kdyby to dotáhly k medaili, neboť Lucka měla opět velkou smůlu, že jí postihly další zdravotní komplikace. Nebýt toho, tak by Lucka, dle mého názoru, uhrála minimálně další kolo v singlové části. Sama říkala, že jí v singlu docházely síly, nicméně v deblu cítí, že to není tak fyzicky náročné. Porazily silné páry, takže zatím super."

Myslíte, že už se Petra Kvitová dostala do optimální formy? V zápasech vypadá hodně sebejistě.

„Proti Svitolinové hrála výborně, ostatně ve všech zápasech na tomto turnaji hrála skvěle. Myslím, že si ve čtvrtfinále věřila a na její hře to také bylo vidět, volila správné varianty. Petře pomohl těžký zápas s Makarovovou, na kterou si příliš nevěřila, neboť s ní letos dvakrát prohrála. Myslím, že nyní si vede velmi dobře, hraje svojí hru a je potřeba, aby si to udržela. V semifinále to bude mít s Puigovou těžké, neboť ta se snaží hrát velmi rychle a uvidíme, jak to bude vypadat."

Od Lucie Šafářové a Barbory Strýcové se v deblu příliš nečekalo. Myslíte, že právě to českému páru prospělo?

„Já osobně jsem to příliš nečekal, neboť hrály první zápas se sestrami Williamsovými. Když už je však porazily, tak na holkách bylo vidět, že cítí, že by mohly udělat nějaký úspěch. Byly jediný párem, který slavnou americkou dvojici na OH porazil, tudíž očekávání byla rázem daleko vyšší. Není vůbec jednoduché porazit sestry Williamsovy a hned poté vyhrát další zápas, avšak holkám se to naštěstí povedlo. Holky teď navíc přidaly další cenný skalp v podobě vítězství nad párem Erraniová/Vinciová, které když hrávaly pospolu dříve, byly ohromně silný pár."

Jak hodně podle vás pomohla podpora českých sportovců a fanoušků v hledišti?

„Ohromně! Jsem hrozně rád, že přišli, byla to paráda. Podpora fanoušků hráče vyhecuje k daleko lepšímu výkonu."

Petra Kvitová v semifinále, dva české deblové páry v semifinále. Ukazuje to sílu českého ženského tenisu? 

„Já jsem za ty výsledky ohromně rád, neboť olympijské hry jsou jednou za čtyři roky, je to velká akce. Samozřejmě, grandslamy jsou pro hráče zřejmě stále na vyšší úrovni, ale myslím, že získat medaili na OH je pro hráče obrovský úspěch. Zisk medaile je dle mého víc, než když hráč prohraje v semifinále čtyřhry jakéhokoliv grandslamu. O tom jsem stoprocentně přesvědčený. Já bych byl strašně rád, kdyby se povedly dvě medaile ve čtyřhře. Uvidíme, jak si povede Petra a ještě je tu mix, kde cesta k medaili také není daleká."

Jak zvládáte svou roli zde v Riu? 

„Je tady David Vydra, Vlastimil Voráček a Pavel Kolář, kteří odvádějí výbornou práci. Navíc je tu také Radek (Štěpánek), který když měl čas a prostor, tak pomohl s rozehrávkou. Holky podporuje v hledišti a když potřebují, je ochoten i poradit, takže to je výrazná pomoc!"

Takže myslíte, že bez Radka a bez fanoušků by se tenhle úspěch nekonal?

„Osobně si myslím, že bez fanoušků by holky (Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková) čtvrtfinálový zápas zřejmě do vítězného konce nedovedly."