Pikantní souboj pro trenérku Plíškové. Bude ve Španělsku za vlastizrádkyni?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: V rodném Španělsku ji teď možná budou pokládat tak trochu za vlastizrádkyni. Ale co může Conchita Martínezová dělat? I když možná nerada, bude teď Karolíně Plíškové radit, jak v osmifinále Australian Open porazit její bývalou svěřenkyni a jedinou španělskou naději v soutěži Garbine Muguruzaovou.

Martínezová zavítala do trenérského týmu Karolíny Plíškové loni na podzim a bylo jasné, že tenhle okamžik může nastat. Přišel teď v Melbourne na Australian Open – Karolína Plíšková se v pondělí postaví Garbine Muguruzaové, kterou Martínezová vedla před tím, než přešla k české hvězdě.

A nebylo jen tak ledajaké angažmá, na které se lehce zapomíná. Martínezová, wimbledonská vítězka z roku 1994, pomohla své krajance Muguruzaové v roce 2017 taktéž k titulu z Wimbledonu. Na turnajích jí pak doprovázela až do loňského sezony, na jejímž konci přešla ke konkurenci – Karolíně Plíškové.

Navíc se Martínezová o Muguruzaovou starala čtyři roky jako kapitánka španělského fedcupového týmu. Tam Martínezová působila od roku 2013 až do roku 2017 a Muguruzaová pod ní odehrála čtyři fedcupová klání. Pikantnější v tomto ohledu je ještě fakt, že Plíšková v roce 2017 Muguruzaovou porazila ve čtvrtfinále Fed Cupu dvakrát 6:2, což Martínezová sledovala ze španělské lavičky. 

„Může to být pro mě určitě jenom výhoda, že Conchita teď trénuje mě,“ usmála se před osmifinálovým dueelem proti Muguruzaové Karolína Plíšková. „S Conchitou už jsme se o příštím zápase proti Garbine trochu bavily, ale nevím, jak moc to pro ni bude zvláštní. Mě se to netýká. Jestli se mezi nimi něco stalo, tak to je jejich věc,“ přemítala Plíšková.

Samotná Martínezová před vzájemným zápasem obou tenistek, které moc dobře zná, nechtěla s médii mluvit. A to ani s těmi španělskými. „Conchita z toho nechce dělat ještě více stresující záležitost,“ řekl manažer Plíškové Michal Hrdlička.

Potom ale španělská trenérka přeci jen vzkázala: „Vím, že Káje styl Garbine sedí. Musí v zápasech proti ní být ta, která určuje tempo. Když bude šance, musí jít k síti. Garbine se zlepšuje, dobře servíruje. Kája si potřebuje držet podání a musí se snažit řídit dění na kurtu,“ řekla Martínezová.

Sama Plíšková ale ví, že žádnou velkou „špionáž“ Martínezové tolik nepotřebuje – vždyť s bývalou světovou jedničkou Muguruzaovou má už tak velice dobrou vzájemnou bilanci 7:2 na zápasy. Naposledy ji porazila v roce 2017 na Turnaji mistryň opět jasně dvakrát 6:2.

„Nebojím se toho, hrála jsem s ní už tolikrát, že už se asi nemáme čím překvapit. Porazit jí umím,“ věří si před pondělním zápasem (začne kolem šesté hodiny ranní) Plíšková.

Ani ona nechtěla třaskavý vztah své trenérky Martínezové s Muguruzaovou moc řešit. „Conchita mi zatím takticky na všechny soupeřky radí dobře, takže se nebojím, že tomu tak nebude i teď,“ usmála se jen diplomaticky Plíšková.