OH Rio 2016: Kvitová ani ženské debly neuspěly, raduje se pouze Štěpánek s Hradeckou

- Daniel Kubelka

Petra Kvitová ani Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou si finále olympijského turnaje nezahrají. Rozhodly o tom jejich porážky v semifinále olympiády, v sobotu je tak čekají zápasy o bronz. Stejně si vedly i Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou ,, jediný úspěch tak v pátek zaznamenal pár Štěpánek, Hradecká ve smíšené čtyřhře.

Petra Kvitová po nepovedené první polovině letošní sezóny našla formu v pravý čas! Na olympiádě v brazilském Riu odklidila ze hry již čtyři soupeřky a v pátečním semifinále se s Portoričankou Monicou Puigovou utká o finále a možnost zahrát si o zlatou medaili. Ve čtvrtečním duelu šestadvacetiletá Češka nedala šanci Ukrajince Svitolinové, které za celý zápas povolila jen dva gemy. Puigová však také v Brazílii předvedla skvělé výsledky, o ten nejvýraznější se postarala v osmifinále, v němž vyřadila jednu z favoritek celého turnaje Španělku Muguruzaovou.

Čtyřiatřicátá hráčka světa měla být pro Kvitovou ve formě, kterou předvádí, vlastně jednou z těch snadnějších soupeřek. Ale jak se ukázalo, papírové předpoklady zkrátka na letošní olympiádě moc neznamenají a Petru čeká pouze utkání o bronz.

V semifinále sice začala výborně, vedla 3:0, ale první set nedotáhla a dvěma ztracenými servisy Puigové povolila propracovat se při vlastním podání k setbolu a zvítězit 6:4. To druhý set měl úplně jiný obrázek Kvitové opět vyšel vstup do sady, ale tentokrát komplikace nepřipustila a po dvou brejcích se dostala do vedení 5:0. V sedmém gemu sice měla velké problémy, čelila třem brejkbolům, ale všechny odvrátila a sama využila svůj v pořadí čtvrtý setbol v sadě.

Rozhodující set přinesl velkou přetahovanou o servisy obou hráček. Kvitová ve druhém gemu prohrála své podání, ale okamžitým rebrejkem se dostala zpět do hry. Stejná situace nastala i v šestém a sedmém gemu, kdy Kvitová opět zvládla stáhnout manko oproti portorické tenistce. Jenže Puigová, která ve třetí sadě hrála o něco lépe a prakticky vždy na returnu vytvářela tlak na Češku, v osmém gemu získala možnost dvou brejkbolů a ten druhý využila.

Za stavu 5:3 šla podávat na postup do finále, z vedení 30:0 dokázala ještě Kvitová udělat pořádné drama a srovnat na 30 obě, ale další dva fiftýny patřily Puigové, která si zápas doservírovala k vítězství 6:3.

Druhý český pár tvořený Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovou už za sebou své semifinálové vystoupení má a bohužel je příběh se špatným koncem. České duo totiž nestačilo na ruskou dvojici Makarovová, Vesninová a po porážce ve dvou setech, 6:7 (9) a 4:6. V Riu tak na naše hráčky čeká duel o bronz.

Do zápasu přitom Šafářová se Strýcovou vstoupily skvěle. Ve druhém gemu hned připravily soupeřky o podání a postupně své vedení navýšily až na stav 4:1. Rusky však v sedmé hře braly ztracený servis zpět i přes několik šancí na obou stranách dospěl úvodní set až do tiebreaku. V něm se po špatném úvodu dostala naše děvčata dvakrát na rozdíl dvou bodů, v závěru pak ještě měla dva setboly, jenže ani jeden nevyužila a tak přišel trest na druhé straně. Makarovová s Vesninovou totiž hned ten úvodní proměnily a po výhře 9:7 ve zkrácené hře se ujaly vedení. 

Prohraný tiebreak jako by české duo poznamenal na začátku druhého setu, ve kterém to byly naopak Rusky, které ve druhé hře po dlouhé tahanici a pěti brejkbolech připravily naše tenistky o servis. Šafářová se Strýcovou však vzápětí kontrovaly a tak o vítězkách sady rozhodl až její samotný závěr. V desátém gemu si ruské hráčky vypracovaly vedení 40:0 při podání Šafářové, druhou možnost proměnily a tím ukončily celý zápas a mohly začít slavit postup do finále olympijského turnaje.

 

Ženy

Semifinále dvouhry

PETRA KVITOVÁ - Monica Puigová (PUR) 4:6, 6:1, 3:6
Madison Keysová (USA) - Angelique Kerberová (GER)  3:6, 5:7

Semifinále čtyřhry

ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - Makarovová, Vesninová (RUS)  6:7 (7), 4:6
Bacszinszká, Hingisová (SUI) - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ   5:7, 7:6 (3), 6:2

Muži

Čtvrtfinále dvouhry

Rafael Nadal (ESP) - Thomaz Bellucci (BRA)  2:6, 6:4, 6:2
Steve Johnson (USA) - Andy Murray (GBR)   0:6, 6:4, 6:7 (2)
Gael Monfils (FRA) - Kei Nišikori (JPN)   6:7 (4), 6:4, 6:7 (8)
Juan Martín Del Potro (ARG) - Roberto Bautista Agut (ESP)  7:5, 7:6 (4)

Finále čtyřhry

Mergea, Tecau (ROU) - Lopez, Nadal (ESP)  2:6, 6:3, 4:6

Čtyřhra o 3. místo

Jonhson, Sock (USA) - Nestor, Pospisil (CAN)  6:2, 6:4

Smíšená čtyřhra

Čtvrtfinále

V. Williamsová, Ram (USA) - Vinciová, Fognini (ITA) - 21:30
Pereiraová, Melo (BRA) - Matteková-Sandsová, Sock (USA) - 23:00
Mirzaová, Bopanna (IND) - Watsonová, A. Murray - 20:00 
HRADECKÁ, ŠTĚPÁNEK - Beugová, Tecau (ROU) - 22:00