Už to nešlo, mrzelo Thiema. Jeho skreč dokonala senzaci domácího mladíka

- Jan Vojkůvka

Náročné první kolo, ve kterém Dominic Thiem absolvoval téměř čtyřhodinovou řež s Francouzem Benoitem Pairem, se ve čtvrtek projevilo. Rakouský favorit v souboji s domácím mladíčkem Alexeiem Popyrinem nedokázal dravé hře soupeře vzdorovat a ve třetím setu za stavu 5:7, 4:6, 0:2 dokonce utkání skrečoval.

„Není vůbec jednoduché vyhrát tímto způsobem, nikdo to nechce. Ale Dominic hrál fakt těžké první kolo,“ věděl Popyrin, jenž od začátku zápasu tušil, že jeho slavný den přichází.

Rakušana přehrával, plně přitom využíval své silné zbraně – drtivého forhendu. Svým skvělým pohybem navíc nedal Thiemovi nic zadarmo a na tom se začala projevovat obrovská únava.

„Během zápasu jsem se cítil hrozně,“ přiznal Thiem, který si svou frustraci vylil na své raketě. „Cítil jsem, jak mě bolí celé tělo, zápas se navíc vyvíjel pořád hůř. Celé tělo mě bolelo čím dál víc, cítil jsem se slabý a neviděl jsem smysl v tom, abych pokračoval,“ uvedl Rakušan.

Popyrin, jemuž patří až 149. místo na žebříčku a v Melbourne startuje na divokou kartu, hraje na grandslamu podruhé v kariéře. Loni na Australian Open vypadl už v prvním kole, letos však prošel už do kola třetího.

Plně v utkání využil i svého servisu, k čemuž ho předurčuje i výška 195 centimetrů. Sice čelil pěti brejkbolům, ale všechny odvrátil. Sám naopak ve všech setech dokázal Thiema jednou brejknout.

Devatenáctiletý mladík hrál lépe a měl nakročeno k obrovské senzaci. Tu nakonec i dokonal, i když způsobem, jakým nechtěl. Chtěl vyhrát po proměněném mečbolu. I tak ale měl obrovskou radost. „Když jsem vyhrál druhý set, poprvé jsem si uvědomil, že do dnes dokážu,“ smál se Popyrin.

Na Popyrinův postup navíc jen zhruba o hodinu později navázala další divoká karta Alex Bolt. Senzační úspěchy domácích tenistů pořádně okořenily čtvrtý hrací den Australian Open.