Australský rebel znovu budí vášně. Tomic slovně zaútočil na domácí legendu

- Jan Vojkůvka

Bernie je prostě Bernie. Takovými slovy okomentovala bývalá světová jednička Lleyton Hewitt výpad svého krajana, který se do něho opřel v médiích po vyřazení v prvním kole Australian Open. Podle Tomica totiž daviscupový kapitán ničí celý australský tenis.

„Je to všechno o Lleytonovi. Mám pro vás novinku, nikdo ho už nemá rád,“ pustil se do Hewitta Tomic, který dlouhodobě nemá s bývalým králem mužského tenisu a kapitánem australského týmu dobré vztahy. „Spousta hráčů ho nemá rádo. Já, Thanasi (Kokkinakis), Nick (Kyrgios).“

Co vlastně Tomicovi na Hewittovi vadí? „Dělá špatné věci,“ řekl jednoduše. „Hraje Davis Cup. Myslel sem, že ukončil kariéru. Víte, jak to myslím?“ otázal se.

Šestadvacetiletý tenista vyčítá svému krajanovi, že i když už nehraje tenis na profesionální úrovni, neváhá se při daviscupových zápasech protežovat a pravidelně nastupuje do deblových zápasů. Pravdou však také je, že i když Hewitt oficiálně s tenisem skončil, tak v minulé sezoně odehrál devět deblových turnajů.

Jde mu o peníze, míní
Na turnajích přitom hraje i letos a má za sebou vystoupení v Brisbane a Sydney, přičemž ho čeká start i v Melbourne. Přesto si Tomic myslí, že jeho chování vůči jeho svěřencům fér.

„Nenasadí jako prvního Nicka (Kyrgiose), nenasadí Kokkinakise. Myslí jen na sebe,“ zlobil se Tomic. „Australský svaz nenáviděl. Je to divné, teď ho miluje. Co se stalo? Myslím, že jeho motivací je vyplacení šeků,“ podotkl důležitost peněz, o které sám mnohdy rád hovořil a například minulý rok v Melbourne odbyl jednoho z novinářů odpovědí, že jde počítat své miliony.

Hrozně jsem se smál, říká Hewitt
Odpověď na kritiku z úst Tomica na sebe nenechala dlouho čekat. Sedmatřicetiletý Hewitt, jehož hlavní náplní je vedení daviscupového týmu a čtyřhrou se na turnajích především baví, už nemá potřebu nikomu nic dokazovat.

„Hrozně jsem se smál. Bernie je prostě Bernie a po prohře prostě jde a mluví o spoustě věcí,“ usmíval se Hewitt. „Smál jsem se a přešel to. Jediné, co mě mrzí, je, že naši hráči měli v Melbourne skvělý den a všechno zastínil Tomic,“ našel přeci jen určité zklamání z vyjádření svého krajana.

Podle Hewitta nejsou žádné náznaky toho, že by s ním tenisté, které v Davis Cupu vede, byli nespokojení. Není si vědom ani žádných zmínek z kuloárů, že by byl na své pozici nechtěným mužem. Dle svých slov se už nemůže dočkat, až povede svůj tým v únoru do kvalifikace Davis Cupu v Adelaide, kde Australané přivítají Bosnu.