Medaile? Tlak je obrovský, ale uděláme pro ni vše, hlásí Hlaváčková s Hradeckou

- Radek Štohl, Daniel Kubelka, Jakub Slunečko

Ve čtvrtek doslova utekly hrobníkovi z lopaty. Ve třetím setu čtvrtfinálového utkání olympijské čtyřhry proti Ruskám Kasatkinové a Kuzněcovové odvracely tři mečboly v řadě. Důležitý moment však Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou zvládly a po infarktovém závěru postoupily v Riu do semifinále! Medaili tak má duo H+H na dosah...

(Původní zpravodajství z Ria přímo pro Tenisový svět)

Pamatujete si, kdy naposledy jste vyhrály zápas ze tří mečbolů?

Hlaváčková: To bylo v Austrálii, ne? Tam jsme utekly ze dvou mečbolů. To Servírovala Lucka, tak jsme si to teď vrátily. V Austrálii jsme prohrávaly 2:6, 2:5 a 15:40, ale to je trochu něco jiného, i když je to samozřejmě podobné. Dneska to bylo spíše takové, že jsme celou dobu věděly, že na to máme, že jsme lepší, vytvářely jsme si velké množství šancí, ale nebyly jsme je schopny proměnit a myslím, že by nás to strašně mrzelo. Soupeřky totiž ve druhém setu využily první šanci, která se jim naskytla a ve třetím to vypadalo, že to bude stejné, naštěstí ,,někdo tam nahoře" to zařídil dneska, že jim to nevyšlo, protože tam pak už jde o centimetry. Lucka od stavu 0:40 ten gem zahrála úžasně, to se jen tak nevidí, ale nemělo to tam dojít (smích).

Česká republika má jistou olympijskou medaili, co na to říkáte? I vy ji máte na dosah...

Hradecká: Je super, že se nám všem takhle povedlo dostat se do semifinále, jak Peťa, tak holky v deblu. Budeme si asi všichni přát, abychom vyhrály a rozdaly si to ve finále. Kdybychom náhodou prohrály a musely bychom hrát o třetí místo, tak si myslím, že jeden pár bude strašně smutný. Všechny čtyři uděláme všechno pro to, abychom se potkaly ve finále.

Takže raději dvě výhry v semifinále, aby poté nedošlo...

Hradecká: Přesně tak, je pro Českou republiku lepší mít dvě medaile, než jednu, ne? (smích)

Jaké to bylo s povětrnostními podmínkami dneska?

Hlaváčková: Já jsem se s tím šíleně prala, servírovala jsem po větru, což by měla být možná i výhoda. Někdy je to ale takové, že když se vám chvěje ruka, tak vítr to vynese. Já jsem si servisem dnes moc nepomáhala, až na konci jsem pak začala hrát už jenom druhé podání a to byl asi ten důležitý moment, kdy jsem tam konečně začala podávat hned napoprvé a Lucka to mohla trochu více uklidit na síti. Dnes poprvé foukal vítr z boku a to potom v deblu vymýšlí takové bláznivé situace.

V semifinále narazíte na Švýcarky Hingisovou a Bacsinszkou. Proti Hingisové jste hrály již několikrát, i když měla jinou parťačku...

Hradecká: Martinu i Timeu jsme zažily odděleně, několikrát jsme proti ním hrály debly. Martina je výborná hráčka, s neskutečným přehledem a citem na kurtu, Timea pro změnu disponuje kvalitními údery ze základní lajny a umí přitlačit. Mohou si sedět, protože Martina tam poté může kouzlit. Budeme muset na ně nastoupit, nebát se jich, zkusit si jít pro to a hrát agresivně.

Poté, čím vším jste si prošly, jste jednu výhru od medaile. Jak velká je to radost?

Hlaváčková: Radost máme obrovskou. Do turnaje jsme vstoupily s daleko větším tlakem, všichni mluví jenom o medaili. Ve středu jsem měla narozeniny, a nebylo jediné přání, které by neobsahovalo připomínku, že si mám dovézt medaili (úsměv). Je to sice krásné, na druhou stranu je to obrovský tlak. Není samozřejmé, že jsme se na olympijských hrách znovu po čtyřech letech probojovaly do semifinále. Já jsem si procházela knížku, kterou vydali. Jmenuje se ,,Medal is my life", kde je každý medailista od Soulu (1988, kdy tenisté znovu působí na OH - pozn. redakce ), a žádný z nich tam není dvakrát (smích). Pokud je tam někdo dvakrát, tak je to typ hráče Federera či Nadala, takže to, že jsme se takhle dostaly blízko po čtyřech letech, je pro mě ohromný úspěch a myslím si, že v pátek do toho půjdeme naplno a beze strachu.

Byl alespoň čas si užít narozeniny, když pršelo a nehrálo se?

Hlaváčková: V tomto ohledu to bylo příjemné. Měla jsem stále čas někomu odepsat a sledovat mobil. Bylo opravdu pěkné, že se všichni ozvali. Dostala jsem hezké přání na videu od mnoha lidí, kteří jsou mi blízcí, i od dalších zajímavých lidí, které ani moc neznám (smích). Bylo to takové vtipné, včera jsem si to užila bez nervů.

Bylo mezi gratulanty i nějaké zajímavé jméno?

Přítel mi složil video, ve kterém mi gratulovali moji nejbližší, včetně rodiny, Lucky a kamarádek. Na tom videu se objevil i Pavel Nedvěd, nebo Vojta Dyk, které vůbec neznám, jenom je odbivuji (smích)

Lucko, jak jste vy trávila den volna?

Hradecká: Dopoledne jsme hráli s Peťou stolní tenis. Poté jsme už jenom odpočívaly, protože jsme čekaly, co se bude dít. Večer jsme si zašly zacvičit do fitka, abychom se trochu zpotily a byly připravené na dnešní zápas.

Andreo, máte zatejpované rameno. Je to něco nataženého, nebo co s tím máte?

Hlaváčková: To už mám rok a tady se mi o to stará celý zdravotní tým a dělají kvalitní práci, protože to už nebolí.