Parádní comeback české jedničky pokračuje. Berdych je v Dauhá již v semifinále

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych hraje v katarském Dauhá první turnaj od loňského června a vede si zatím výborně, když ve čtvrtek postoupil již do semifinále! Naposledy si česká jednička poradila s Francouzem Herbertem, kterého vyřadila za 70 minut po setech 6:2 a 6:4. V semifinále narazí třiatřicetiletý Čech na Itala Marca Cecchinata.

Česká tenisová jednička zažívá parádní návrat mezi tenisovou elitu. Berdych ukazuje, že se půlroční pauza na jeho výkonnosti příliš neprojevila. Na turnaji v katarském Dauhá postupuje již do semifinále!

Berdych dokázal po náročném středečním duelu proti Verdascovi, který dohrával až pozdě večer, zmobilizovat síly a v utkání proti Pierru-Hughuesovi Herbertovi z Francie podal další kvalitní výkon.

Třiatřicetiletý tenista z Valašského Meziříčí exceloval především při vlastním podání, když svého soupeře nepustil v první sadě k jedinému brejkbolu. Servis Herberta naopak dokázal prolomit hned dvakrát a po půl hodině se ujal vedení poměrem 6:2.

I druhá sada se od úvodu vyvíjela lépe pro finalistu Wimbledonu z roku 2010, který hned v prvním gemu Herberta potřetí v zápase brejkl. Berdych přečkal i těžké chvíle ve čtvrtém gemu, ve kterém odvrátil dvě hrozby ztráty podání.

Berdych si dokázal udržet náskok jednoho brejku a utkání dovedl do vítězného konce. Po vítězném míčku se po dvorci v Dauhá rozléhal pokřik „kdo neskáče, není Čech“ od početné skupinky českých fanoušků.

„Je to krásný. Ne každý tenista tady má takový fanklub. Moc jim za to děkuji,“ vzkázal Berdych českým fanouškům při pozápasovém rozhovoru.

Berdych si připsal již třetí výhru v řadě a na Qatar ExxonMobil Open postoupil počtvrté v kariéře do semifinále. V boji o druhou finálovou účast na tomto turnaji vyzve česká jednička dvacátého hráče světa – Itala Marca Cecchinata.