Hopman Cup: Austrálie přehrála Francii už po dvouhrách. Oslabení Britové si vyšlápli na Řecko

- Marek Bartošík, Radek Štohl

Těžko byste hledali napínavější rozuzlení tenisového zápasu. O výhře týmu Velké Británie v úvodním utkání Hopman Cupu 2019 nad výběrem Řecka v poměru 2:1 rozhodl až poslední fiftýn smíšené čtyřhry. Ve druhém duelu si Austrálie díky suverénní Bartyové a obratu Ebdena zajistila vítězství nad Francií již po dvouhrách.

Velká Británie odvracela mečboly

Byla to netradiční situace. Za stavu 1:1 na zápasy, 1:1 na sety, 3:3 na gemy a 4:4 na body měl následující míček rozhodnout o osudu celého klání mezi Velkou Británií (ta se nemůže spolehnout ani na Andy Murrayho a Kyle Edmunda) a Řeckem v zahajovacím duelu Hopman Cupu 2019. Šťastnější nakonec byla britská dvojice Cameron Norrie a Katie Boulterová, naopak řecký pár Stefanos Tsitsipas a Maria Sakkariová smutnil.

Tsitsipas se trápil na servisu
Že to favorizovaní Řekové nebudou mít s Brity lehké, ukázala už mužská čtyřhra. V ní Cameron Norrie za hodinu a 49 minut zdolal patnáctého hráče světa Stefanose Tsitsipase 7:6(8) a 6:4. První senzace nového vydání Hopman Cupu se tak udála již v prvním dílčím duelu.

Třiadvacetiletý Norrie, jemuž patří až 91. příčka v žebříčku, nejprve zvládl vyrovnaný první set, v tiebreaku odvrátil za stavu 6:7 při svém podání Řekův setbol. Druhá sada byla jako na houpačce. Tsitsipas dvakrát nevyužil výhodu brejku, sám o podání přišel třikrát a musel se smířit s nečekanou porážkou.

Britský tenista si připsal pouze jediné eso a zahrál čtyři dvojchyby. Řek zaznamenal šest es a jen jedinou dvojchybu. Jako rozhodující se však ukázala úspěšnost po prvním servisu. Norrie se dostal na velmi slušných 80 procent, Tsitsipas pouze na 60 procent.

Sakkariová vykřesala naději
Pro řecký výběr ale stále nebylo nic ztraceno. Maria Sakkariová byla v duelu proti Katie Boulterové favoritkou. A svou nelehkou úlohu zvládla. V úvodním setu nadělila Britce za 26 minut kanára.

Ve druhém dějství sice dvaadvacetiletá Boulterová zabojovala a vynutila si třetí set, ten však byl v jasné režii třiadvacetileté Sakkariové. Jednačtyřicátá tenistka světového žebříčku rychle získala vedení 3:0 a utkání bez problémů dotáhla do vítězného konce.

Rozhodl nevyzpytatelný mix
Od roku 2017 se smíšená čtyřhra na Hopman Cupu hraje systémem FAST4 Tennis na tři vítězné sety bez výhod. Každý set se hraje pouze na čtyři vítězné hry, za stavu 3:3 se hraje tiebreak do pěti bodů. V případě souboje Velké Británie a Řecka byly k vidění hned tři tiebreaky.

První zkrácenou hru vyhráli Britové v poměru 5:0, druhou Řekové 5:2. V rozhodujícím tiebreaku vedli Řekové 4:3. Poslední dva body ale získali Britové a připsali si tak první výhru na turnaji.

 

Domácí rozhodli už po dvouhrách

Bartyová proti Cornetové nezaváhala
Druhé dnešní utkání Hopman Cupu svedlo proti sobě výběry Austrálie a Francie. V první dvouhře domácí tenistka Ashleigh Bartyová zvládla roli favoritky, když na Hopman Cupu porazila Alizé Cornetovou za hodinu a 32 minut 7:5 a 6:3.

V první sadě Bartyová nejprve nevyužila výhodu brejku. Za stavu 6:5 však na returnu vyhrála gem, přestože prohrávala 0:30. Ve druhém setu Australance stačil jediný brejk, přičemž v poslední hře utkání odvrátila tři šance Francouzky na zdramatizování duelu. K očekávané výhře si dvaadvacetiletá Australanka pomohla i čtyřmi esy.

Ebden překvapil Pouilleho, Austrálie porazila Francii
Už po dvouhrách je rozhodnuto o vítězství Austrálie nad Francií na Hopman Cupu. Na triumf parťačky Ashleigh Bartyové navázal Matthew Ebden, který přehrál Lucase Pouilleho 3:6, 7:6(5) a 6:2. Duel, jehož průběh byl dlouho vyrovnaný, trval hodinu a 52 minut. Australan vyhrál poslední čtyři gemy. Ebden zahrál třináct, Pouille dokonce čtrnáct es.

Francie korigovala prohru v závěrečné čtyřhře
Lucas Pouille a jeho parťačka Alizé Cornetová pro Francii získali první výhru na letošním Hopman Cupu. V závěru sobotního programu ve smíšené čtyřhře přehráli australskou dvojici Ashleigh Bartyová, Matthew Ebden 4:3(4), 4:2, zásluhou čehož upravili skóre na konečný stav 1:2 na zápasy. 

Hopman Cup 2019, Perth (AUS, tvrdý povrch)

Velká Británie – Řecko 2:1
Cameron Norrie – Stefanos Tsitsipas 7:6(8), 6:4
Katie Boulterová – Maria Sakkariová 0:6, 6:4, 2:6
Norrie, Boulterová – Tsitsipas, Sakkariová 4:3(0), 3:4(2), 4:3(4)

Austrálie – Francie 2:1
Ashleigh Bartyová – Alizé Cornetová 7:5, 6:3
Matthew Ebden – Lucas Pouille 3:6, 7:6(5), 6:2
Bartyová, Ebden – Cornetová, Pouille