Exhibice v Abu Zabí: Postup slaví Anderson a Chačanov, legendy odpočívaly

- Tomáš Macák

Jakousi první vlaštovkou, která značí, že nová tenisová sezóna je již na spadnutí, je tradičně exhibice ve Spojených arabských emirátech. Ne jinak je tomu i letos. Hlavními taháky pro letošní ročník akce v Abu Zabí jsou Novak Djokovič a Rafael Nadal. Ve čtvrtek si tenisté zahráli o to, kdo bude mít tu čest zmíněné duo vyzvat v dalším kole. Uspěl loňský šampion Kevin Anderson a Karen Chačanov. V přátelském souboji sester Williamsových uspěla Venus.

Ještě před plnohodnotnými velkými zápasy nové sezóny se dvaadvacetiletý Karen Chačanov může těšit na minimálně jedno zajímavé utkání. V pátek odehraje duel proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. Stane se tak, protože Rus dokázal ve čtvrtfinále v Abu Zabí předčit zkušenějšího Dominica Thiema, a to rovnou ve dvou setech.

V první sadě došlo na velkou bitvu, jež vyústila až v tiebreaku, zato druhé dějství už bylo v jasné režii Chačanova. Muž, který v roce 2018 získal hned tři tituly na elitním okruhu, zvítězil 6:3.

Nadala vyzve Anderson
Vítězství Chačanova předcházel očekávanější postup. Kevin Anderson porazil mladého Jihokorejce Hjona Čonga již ve dvou přechozích střetnutích, a ne jinak tomu bylo také nyní. Dlouhán, kterému v žebříčku patří šestá pozice, soupeře přehrál ve třech setech 6:7(4), 6:2 a 6:1.

Teď na něj čeká antukový král. Rafael Nadal odehrál poslední zápas v září v New Yorku, kde odstoupil ze semifinálového zápasu proti Del Potrovi. Jakožto výsostný host měl rodák z Mallorky stejně jako Djokovič ve čtvrtfinále volný los. Anderson španělskou legendu zatím nikdy nedokázal přehrát. Rád by však navázal na svůj triumf z roku 2017. 

Legendární sestry
Na závěr čtvrtečního programu se hrál hvězdný zápas, který měly na starosti sestry Williamsovy. Naposledy se potkaly mezi nejlepší šestnáctkou na letošním US Open. Serena svého staršího sourozence tehdy hladce smázla ve dvou setech a proklestila si cestu až do finále.

Na konci prosince nastal čas odvety. Ačkoliv Venus první set prohrála 4:6, dokázala v supertiebreaku dokonat obrat. 

Mubadala World Tennis Championship 2018, Abu Zabí:
Čtvrtfinále:
Kevin Anderson (RSA, 6.) - Hjon Čong (KOR, 25.) 6:7(4), 6:2, 6:1
Dominic Thiem (AUT, 8.) - Karen Chačanov (RUS, 11.) 7:6(3), 6:3

Další zápas:
Serena Williamsová (USA, 16.) - Venus Williamsová (USA, 38.) 6:4, 3:6, 8:10