Kvalifikace Australian Open: Šafářová chybí, přihlášeno je jedenáct Čechů

- Radek Štohl

Lucie Šafářová se nezúčastní kvalifikace Australian Open. Bývalá pátá tenistka dvouhry si do zrádných bojů o první grandslam sezóny 2019 nepodala přihlášku. Momentálně je tak čtyři místa pod čarou od hlavní soutěže. O účast mezi nejlepšími si celkově zahraje jedenáct Čechů.

Šafářová před více jak měsícem oznámila, že po Melbourne ukončí svoji bohatou tenisovou kariéru. Jelikož se jednadvacetinásobná fedcupová reprezentantka kvůli nedostatečnému žebříčku nedostala do hlavní soutěže dvouhry, čekalo se, jak to bude vypadat s kvalifikací.

Do té se však nepřihlásila. Pokud se před českou hráčkou čtyři tenistky z elitní stovky dvouhry neodhlásí, bude muset spoléhat na udělení divoké karty od organizátorů Australian Open.

Již jistou účast v kvalifikaci však má dalších jedenáct českých zástupců. V mužské části pavouka bude naši zemi zastupovat trio Lukáš Rosol (143. místo světa dvouhry), Adam Pavlásek (201.) a Zdeněk Kolář (210.). Ze zmíněných hráčů si hlavní soutěž nezahrál jen Kolář, dvaadvacetiletý hráč dvakrát neúspěšně bojoval v kvalifikaci.

Tradičně silné obsazení má z českého pohledu ženská část. Zásluhou žebříčku se do ní dostalo hned osm tenistek, přičemž nejlépe postavenou je Tereza Smitková (137.), jen o tři pozice níže se nachází Marie Bouzková (140.).

Smitkovou s Bouzkovou dále doplňují Karolína Muchová (144.), zkušená Lucie Hradecká (152.), Denisa Allertová (153.), Tereza Martincová (196.), Barbora Krejčíková (204.) a premiérově na grandslamu také dvacetiletá Anastasia Zarycká (223.).

Kvalifikace se rozběhnou 9. ledna. Seznamy účastníků najdete zde a zde.