Největší překvapení mužské sezony, 1. díl: Senzační jízda Rumuna

- Jan Vojkůvka

Když Marius Copil nastupoval do turnaje ve švýcarské Basileji, čekal ho vstup už v kvalifikaci. Nakonec ale Rumun předvedl senzační jízdu, po níž se podruhé v kariéře probojoval do finále na okruhu ATP.

Pro Mariuse Copila to byl zážitek, kterého si doposud příliš užít nemohl. Osmadvacetiletý tenista na svém posledním turnaji sezony dokázal skrz kvalifikaci projít až do finále a při své cestě zdolat hned dva členy elitní desítky.

Přitom do turnaje vstupoval s bilancí 0-6 proti hráčům z první desítky. Po soubojích s Čiličem a Zverevem si mohl konečně říct, že ani skalpy těch nejlepších mu ve sbírce nechybí. A mrzet ho nemusela už ani finálová porážka s Rogerem Federerem po setech 6:7(5), 4:6.

Tři dny před startem turnaje oslavil své 28. narozeniny a jako dárek si nadělil neskutečné výkony, které zastavila až domácí superhvězda Roger Federer. Vůbec poprvé v kariéře se Copilovi povedlo přehrát hráče z top 10. Tím prvním byl ve druhém kole Chorvat Marin Čilič, kterého zdolal po dramatickém souboji ve dvou setech 7:5, 7:6(2).     

V semifinále pak ztratil Rumun vůbec první set za celý basilejský podnik, ale vyzrát dokázal i na Němce Alexandera Zvereva, jehož skalp vybojoval po setech 6:3, 6:7(6), 6:4. Tenista, který byl outsiderem už v kvalifikaci a musel se popasovat s favorizovanějšími Mischou Zverevem či Dušanem Lajovičem, se senzačně probil do svého největšího finále života.

V Basileji se stal nejníže postaveným finalistou od roku 1994. Na začátku podniku mu patřilo až 93. místo světa. Po něm se posunul na 60. příčku.

V dalším díle miniseriálu o největších překvapení mužské sezony se podíváme na senzaci Lamina Ouahaba z Marrakéše.