Tsitsipas si zahraje na Thiema. Čeká ho antukové „rychle a zběsile“

- Marek Bartošík

Kometa letošní sezóny Stefanos Tsitsipas už vyhlíží následující ročník ATP okruhu. Aktuálně patnáctý tenista světa a vítěz turnaje ve Stockholmu by jistě rád nahlédl do elitní desítky, na ni však ztrácí více než 1000 bodů. Pomoci by mu mohl náročný antukový program.

Dvacetiletý řecký tenista absolvoval letos na antuce šest turnajů. V Monte Carlu uhrál jako kvalifikant druhé kolo, v Barceloně se probojoval do svého prvního ATP finále, v němž dle předpokladů nestačil na Nadala. Následoval rychlý přesun do Portugalska a uhrané semifinále v Estorilu. Za pouhé tři dny se představil v Madridu, kde padl v úvodním zápase s Donskojem. A konečně v Římě došel z kvalifikace stejně jako v Monaku do druhého kola.

Charizmatický Tsitsipas tak odehrál pět turnajů v pěti týdnech, přičemž celkem si připsal devatenáct utkání ve třiatřiceti dnech. Celkem na nich získal úctyhodných 530 bodů. Mladý Řek plánuje totožné podniky absolvovat i v roce 2019. Podobně jako Dominic Thiem, jehož turnajové plány jsou extrémně náročné, tak zanevře na odpočinek.

Což o to, účasti na podnicích Masters v Monte Carlu, Madridu a Římě rozhodně nejsou překvapením, vždyť právě na antuce má Tsitsipas dlouhodobě nejlepší bilanci (letos 15 výher, 6 porážek). Stejně tak start na „pětistovce“ v Barceloně, kde v dubnu porazil Schwartzmana i Thiema, jistě málokoho překvapuje.

Jako nečekaný se však jeví Řekův návrat na turnaj kategorie ATP 250 v Estorilu. Pořadatelé právě dnes ohlásili, že je prvním potvrzeným tenistou. „Na návrat do Estorilu se těším. Turnaj má zvláštní atmosféru, díky skvělým fanouškům i organizaci se cítím jako doma,“ uvedl pro oficiální web turnaje Tsitsipas.

Zatímco v Estorilu se dá očekávat slabší účast, s obhajobou barcelonského finále to bude mít vítěz Next Gen ATP Finals těžké. Účast již kromě jedenáctinásobného vítěze turnaje Rafaela Nadala přislíbili také Dominic Thiem (finalista 2017), Kei Nišikori (vítěz 2015, finalista 2016) a loučící se David Ferrer (finalista 2008-09, 2011-12).

Oproti letošní sezóně bude na všech zmíněných turnajích plnit Tsitsipas roli nasazeného hráče. V žádném případě nehrozí, že by musel absolvovat kvalifikaci jako letos v Monte Carlu a Římě. Naopak bude mít v Barceloně i Estorilu volný los v úvodním kole. Na první pohled bláznivý plán se tak zdá být poměrně reálný.

Tsitsipasův plán pro antukovou sezónu 2019:

ATP Masters 1000 Monte Carlo, začíná 15. dubna
ATP 500 Barcelona, 22. dubna
ATP 250 Estoril, 29. dubna
ATP Masters 1000 Madrid, 6. května
ATP Masters 1000 Řím, 13. května