Zlatým kanárem vyhlášen fedcupový tým! Mezi ženami triumfovala Kvitová

- Jan Vojkůvka

Anketa EMOS ZLATÝ KANÁR má za sebou slavnostní galavečer v Přerově. Vítězem celého večera se stal fedcupový tým České republiky, který letos vybojoval šestý titul za posledních osm let. Mezi ženami triumfovala posedmé v kariéře Petra Kvitová. Mezi muži byl potřinácté vyhlášen nejlepším hráčem Tomáš Berdych.

Téměř dvouhodinový galavečer přinesl letos suverénního vítěze v podobě fedcupového týmu, který dlouhodobě vede kapitán Petr Pála. Tak, jak české hráčky prošly letos před Švýcarsko a Německo do finále, ve kterém deklasovaly Američanky 3:0, stejně jasně vyhrály i celou anketu

Fedcupový tým, jenž se stal pochopitelně i týmem roku, získal v hlavní kategorii 141 hlasů. Druhá skončila Petra Kvitová s 21 hlasy a třetí deblová dvojice Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které získaly 18 hlasů.

Právě Kvitová, která zaujala druhé místo v hlavní kategorii, se stala tenistkou roku a po dvou letech sesadila z této pozice Karolínu Plíškovou. Kvitová, jež vyhrála letos pět turnajů na okruhu WTA, zakončila rok na 7. místě světa.

Nejlepším tenistou se už potřinácté v kariéře stal Tomáš Berdych, jehož největším úspěchem bylo čtvrtfinále na Australian Open. Nejlepším českým mužem se stal i přesto, že sezonu ukončil už v červnu kvůli bolavým zádům. Svůj návrat plánuje na začátku ledna v Aucklandu.

Nejlepším deblovým párem se staly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Světové jedničky letos vyhrály grandslamy v Paříži a Londýně, byly ve finále Turnaje mistryň, staly se nejlepším deblovým týmem za rok 2018 na okruhu WTA a čerstvě také mistryněmi světa Mezinárodní tenisové federace.

Ocenění se udělovaly také za kvalitativní posun na žebříčcích. Mezi ženami triumfovala Kateřina Siniaková, která se posunula o 16 míst na 31. pozici. Mezi muži pak Lukáš Rosol, jenž se z 203. pozice posunul o 61 pozic, přitom na přelomu dubna a května figuroval dokonce na chvostu třetí stovky.

Svůj loňský triumf obhájil Dalibor Svrčina, který se stal podruhé talentem roku mezi chlapci. Mezi dívkami triumfovala Linda Nosková.

Vozíčkářem roku byl zvolen Tomáš Svášek.

EMOS ZLATÝ KANÁR 2018: Fedcupový tým
Tým roku: Fedcupový tým
Nejlepší tenista roku: Tomáš Berdych
Nejlepší tenistka roku: Petra Kvitová
Postup na žebříčku ATP: Lukáš Rosol
Postup na žebříčku WTA: Kateřina Siniaková
Deblový pár roku: Krejčíková/Siniaková
Cena Nova Sport: Krejčíková/Siniaková
Talent roku, chlapci: Dalibor Svrčina
Talent roku, dívky: Linda Nosková
Vozíčkář roku: Tomáš Svášek