V Ostravě se nepředstaví. Rumunka končí po dvanácti letech reprezentační kariéru

- Filip Lefenda

Rumunské tenistky rozehrají ve dnech 9. a 10. února nový ročník Fed Cupu v Ostravě, kde je v bouřlivé atmosféře čekají české úřadující šampionky. Chybět u toho zcela jistě bude dosavadní stálice Sorana Cirsteaová. Někdejší 21. hráčka žebříčku WTA se rozhodla po dvanácti letech působení v týmu ukončit reprezentační kariéru.

Osmadvacetiletá Cirsteaová patřila dlouhodobě k základním stavebním kamenům rumunského fedcupového týmu. Aktuálně 85. hráčka světa, která letos zakončila sezónu v elitní stovce podesáté za posledních jedenáct let, má za sebou problematickou sezónu. Na okruhu vyhrála jen čtrnáct zápasů a pouze dvakrát se probojovala do turnajového čtvrtfinále.

Nabitý plán z úvodní části roku byla letos Rumunka nucena po Wimbledonu zredukovat. Ani snížený počet turnajů ale kýžené ovoce nepřinesl, a tak činí Cirsteaová další krok. Po dvanácti letech opouští fedcupový tým s cílem maximálně se soustředit na sólovou dráhu.

Cirsteaová debutovala v rumunské reprezentaci v roce 2006 jen několik týdnů po dovršení svých šestnácti let. Od té doby zasáhla celkem do 19 víkendových střetnutí, během kterých odehrála na 29 zápasů s bilancí 16 výher a 13 porážek.

„Svou zemi jsem vždy reprezentovala s hrdostí. Byla to pocta,“ komentovala nejmladší fedcupová debutantka v rumunské historii svůj konec. „Nyní mám pocit, že jsem svou povinnost již splnila a že je čas přenechat místo mladší generaci. Ráda bych poděkovala mým spoluhráčkám, federaci, kapitánům, trenérům a každému, kdo se na našich úspěších podílel. Zejména pak rumunským fanouškům, kteří nás vždy podporovali,“ dodala Cirsteaová.