OH Rio 2016: Kvitová v boji udolala Makarovovou! Deblové páry jsou ve čtvrtfinále

- Jan Havlovic, Foto: Pavel Lebeda

Petra Kvitová ve dvouhře a deblové páry Hlaváčková, Hradecká a Šafářová, Strýcová se předvedly během úterního programu na olympijském turnaji v Riu. Česká tenisová škola byla stoprocentní a všechny zástupkyně se podívají do čtvrtfinále.

Po včerejším vypadnutí Barbory Strýcové, která podlehla ve druhém kole Italce Erraniové, je poslední českou zástupkyní ve dvouhře Petra Kvitová, česká tenisová jednička. Rodačka z Fulneku se na brazilských kurtech zatím prezentuje skvělými výkony a ukazuje, že se na Rio připravila více než dobře! Dnes však aktuálně čtrnáctou hráčku světového žebříčku čeká neoblíbený kat českých tenistek - Jekatěrina Makarovová. 

Obě hráčky se velmi dobře znají, neboť spolu sehrály již celkem osm vzájemných duelů! Bilance je vyrovnaná - 4:4, avšak v posledních dvou duelech hraných v tomto roce se vždy radovala rodačka z Moskvy. Posledním zápas, který spolu tyto dvě hráčky odehrály, se odehrál ve wimbledonském druhém kole. Utkání nabídlo vyrovnanou bitvu, avšak koncovky obou setů zvládla lépe ruská hráčka.

Bitva trvající dvě a třičtvrtě hodiny

S neoblíbenou soupeřkou nezačala Kvitová ideálně, v prvním gemu musela odvracet hned tři brejkboly, ale zvládla to a následně dokonce Rusku brejkla a po potvrzení vedla 3:0. Zdálo se, že olympijský zápas může Kvitové přinést snadnější zápas a především úspěch po dvou porážkách v této sezoně. Jenže přišel náhlý zvrat a pět gemů Makarovové v řadě. Petra přitom ve čtvrtém gemu měla dva brejkboly a mohla jít do vedení 4:0, ale místo toho rázem prohrávala 3:5 a na returnu už situaci nezachránila. Prohrála 4:6.

Do druhého setu vstoupily hráčky zcela opačně. Tentokrát to byla Makarovová, kdo jako první brejknul soupeřku a ve třetím gemu přes shodu využila třetí brejkbol. Kvitové se podařilo ale vzápětí rebrejknout a srovnat na 2:2. Přišla série gemů, v nichž se ani jedna z tenistek nedostala k brejkbolu, ač blíže byla Makarovová, která si vynutila dvě shody v pátém gemu. Jako by ale Petru tento gem nakopl a dokázala až do konce sady držet v poklidu servis a navíc si v desáté hře vypracovat brejkbol, který byl zároveň setbolem a proměnit ho ve výhru 6:4!

Drama vrcholilo do posledních míčků

Třetí set zahájila Petra výborně, po snadno uhájeném podání dokázala čistou hrou prorazit servis ruské soupeřce, ale jako už poněkolikáté v tomto utkání se výhoda brejku rychle rozplynula. Makarovová si vypracovala tři brejkboly ve třetím gemu a ten druhý využila. Na dvorci se strhla bitva, ve čtvrtém gemu Kvitová neproměnila brejkbol, ač si vynutila tři shody. Další velký souboj přišel v sedmé hře na podání Petry. Kvitová dokázala třemi dobrými prvními servisy odvrátit tři brejkboly a dvěma údery do protipohybů vzápětí uhájit důležitý servis.

V osmém gemu na Makarovovou možná dopadl stín neúspěchu z předchozí hry a ruská tenistka, jinak během zápasu dobře servírující, si opět vybrala slabší chvilku a pustila českou hráčku k brejkbolům. Hned ten první Petra využila parádním returnem a šla podávat na vítězství. Klíčový gem přinesl Kvitové výborné dvě výměny s úderem do protipohybu a následně vynucením si chyby Makarovové, které se začaly do očí drát slzy. Smutek, který zasáhl ruskou hráčku, ji nijak nepomohl v odporu, Kvitová si vypracovala tři mečboly. Při tom prvním přepálila kurt, při druhém napálila míček do sítě a ani třetí nedokázala využít. Drama pokračovalo přes shodu.

Slzy Makarovové se změnily v odhodlání. Po zasažení sítě od Petry se Makarovová dostala k brejkbolu a ten po vyhození míčku do autu od Kvitové využila.

Při podání Makarovové však česká tenistka opět dokázala na soupeřku přitlačil a vypracovat si další dva mečboly, i díky dvojchybě ruské hráčky, která výrazně zaváhala. V pořadí čtvrtý mečbol už Petra využila, pomohla ji k tomu sama Makarovová, která odpálila míček za základní lajnu a Kvitová si mohla užít nejen první výhru nad Ruskou v sezoně, ale také postup do čtvrtfinále.

Šafářová se Strýcovou otočily zápas

České fanoušky bude také rozhodně zajímat ženská čtyřhra, neboť v té máme dvojnásobné zastoupení. Pár Šafářová - Strýcová šokoval výhrou nad sestrami Williamsovými celý svět, dnes však přišel zcela jiný zápas. Český pár vstupoval do souboje s kanadskou dvojicí Bouchardová - Dabrowskiová v roli favoritek, avšak Lucii Šafářovou trápily během posledních dnů střevní potíže, a tak se čekalo, v jaké formě se vůbec na kurtu představí.

Český pár do utkání nevstoupil nejlépe, hned v prvním gemu přišel o podání, ale Češky se z problémů dostaly a dokonce se samy dostaly do vedení 3:1. Jenže i Kanaďanky záhy předvedly rebrejk a srovnaly stav brejků na 2:2. Během setu měly české parťačky šanci ukončit dějství už v desáté hře, kdy měly na returnu setbol, ale nedokázaly ho využít a Bouchardová s Dabrowskou dotáhly set do tiebreaku, ve kterém vyhrály 7:4.

Do druhé sady tak šly Šafářová se Strýcovou s nutností set vyhrát, jinak by na turnaji skončily. A dařilo se jim nejen dobře podávat, ale především si vypracovávat šance na returnu. Ve třetí hře získaly první brejk a v sedmém gemu druhý, což jim nakonec pomohlo k výhře 6:2 a srovnání stavu.

Také třetí set začaly české hráčky lépe a ve třetí hře se ujaly vedení. O výhodu sice okamžitě přišly, ale k dalšímu brejku se dostaly v sedmém gemu a měly obrovskou šanci duel doservírovat. Jenže snáz se to řekne, než udělá a Strýcová na svém podání měla obrovské problémy. Čelila třem brejkbolům, ale společně se Šáfářovou je odvrátila a v bitvě přes šest shod nakonec uhájila servis, potvrdila brejk a důležitý krok za postupem byl hotov. Bochardová si sice vzápětí čistou hrou podržela servis, ale Šafářová na podání dotáhla dramatické, a přes dvě hodiny trvající, utkání k vítězství.

Háčka jsou ve čtvrtfinále

Cestu za obhajobou stříbrných medailí z Londýna nadále vyšlapávají Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, které jsou po úspěšném vstupu do turnaje již ve čtvrtfinále! V soboji druhého kola přehrála oblíbená "Háčka" čínský pár Pcheng, Čang ve dvou setech dvakrát 6:4.

V prvním setu sice vedly Hlaváčková s Hradeckou už 5:2, ale jednou ztrátou servisu si mírně zkomplikovaly situaci. Štěstím bylo, že ve vedení se skrývala výhoda hned dvou brejků a české deblistky měly ještě jednu šanci na dopodávání. A třetí setbol v desáté hře přetavily ve výhru.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější. České hráčky v prvním gemu nevyužily ani jeden ze tří brejkbolů a následně v šesté hře samy musely odvracet hrozbu ztráty podání. Další tuhá bitva se svedla v devátém gemu při podání Číňanek. Hlaváčková s Hradeckou stáhly manko dvou fiftýnů na shodu a přes tři shody nakonec využily svůj třetí brejkbol v gemu a celkově šestý ve druhém dějství. Opět tak český pár mohl jít podávat na vítězství a koncovku znovu zvládl výborně. První mečbol sice nevyšel, ale ten druhý už byl úspěšný.

Na Hlaváčkovou a Hradeckou čekají ve čtvrtfinále ruské tenistky Kasatkinová, Kuzněcovová, které využily toho, že jedny z hlavních favoritek - Garciaová, Mladenovičová - vypadly hned v prvním kole s Japonkami Dojovou a Hozumiovou, které Rusky v třísetové bitvě přetlačily.

Ženy

Osmifinále 

Madison Keysová (USA) (7) - Carla Suarezová-Navarrová (ESP) (9) 6:3, 3:6, 6:3
Světlana Kuzněcovová (RUS) (8) - Johanna Kontaová (GBR) 6:3, 5:7, 5:7
PETRA KVITOVÁ (11) - Jekaterina Makarovová (RUS) 4:6, 6:4, 6:4
Gabriňe Muguruzaová (ESP) (3) - Monica Puigová (PUR) 1:6, 1:6
Laura Siegemundová (GER) - Kirsten Flipkensová (BEL) 6:4, 6:3
Samantha Stosurová (AUS) (13) - Angelique Kerberová (GER) (2)  0:6, 5:7
Serena Williamsová (USA) (1) - Elina Svitolinová (UKR) (15)  4:6, 3:6
Sara Erraniová (ITA) - Darja Kasatkinová (RUS) 5:7, 2:6
 

Osmifinále čtyřhry

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (6) - Pcheng, Čang (CHN) 6:4, 6:4
Mituová, Olaruová (ROU) - Makarovová, Vesninová (RUS) (7)  1:6, 4:6
Muguruzaová, Suarezová-Navarrová (ESP) - Flipkensová, Wickmayerová (BEL)  7:5, 2:6, 6:2
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - Bouchardová, Dabrowskiová (CAN) 6:7 (4), 6:2, 6:4
Xu, Zheng (obě CHN) - Erraniová, Vinciová (obě ITA)  2:6, 3:6

Muži

2. kolo

Pablo Cuevas (URU) (11) - Thomaz Bellucci (BRA)  2:6, 6:4, 3:6
Gasto Elias (POR) - Steve Johnson (USA) 3:6, 4:6
David Ferrer (ESP) (7) - Jevgenij Donskoj (RUS) 6:3, 6:7 (1), 5:7
Juan Monaco (ARG) - Andy Murray (GBR) (2) 3:6, 1:6
Rafael Nadal (ESP) (3) - Andreas Seppi (ITA) 6:3, 6:3
Benoit Paire (FRA) (16) - Fabio Fognini (ITA)  6:4, 4:6, 6:7 (5)
Dudi Sela (IZR) - David Goffin (BEL) (8) 3:6, 3:6
Juiči Sugita (JPN) - Gilles Simon (FRA) (15) 6:7 (3), 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Melo, Soares (BRA) - Mergea, Tecau (ROU)   4:6, 7:5, 2:6
Johnson, Sock (USA) - Bautista, Ferrer (ESP)  6:4, 6:2
Lopez, Nadal (ESP) - Marach, Peya (AUT)   6:3, 6:1
Nestor, Pospisil (CAN) - Fognini, Seppi (ITA)  6:3, 6:1