WTA

Mistři trenérského umění. Kdo získá od WTA prestižní ocenění za nejlepšího kouče roku?

- Jan Havlovic

Organizace WTA představila pětičlennou nominaci na ocenění nejlepšího trenéra letošní sezony. Mezi nominovanými nechybí známá jména – Darren Cahill nebo Wim Fissette. Do elitního výběru se ale dostali také trenér Maďarky Babosové, Američanky Stephensové nebo Japonky Ósakaové. Z českých koučů připadal v úvahu Jiří Vaněk, trenér Petry Kvitové. Ten se ale bohužel do finální nominace nedostal.

Darren Cahill 
V nominaci na prestižní ocenění nejlepšího trenéra roku nechybí Darren Cahill, který až do konce letošní sezony trénoval světovou jedničku Simonu Halepovou.

Cahill dovedl Halepovou k pozici světové jedničky a pod jeho vedením rovněž vybojovala premiérový grandslamový titul na letošním French Open. Australský odborník se rozhodl vzít si na rok pauzu a od tenisu si nyní odpočine.

Kamau Murray
Pro české tenisové fanoušky není tohle jméno příliš známé. Tento osmatřicetiletý americký trenér vede již tři roky krajanku Sloane Stephensovou. Pětadvacetiletá tenistka dosáhla pod vedením Murrayho největších úspěchů v kariéře, včetně zisku grandslamového titulu na US Open v roce 2017.

V letošní sezoně se Stephensové rovněž dařilo, když si dokázala vylepšil kariérní maximum. Letos v polovině července se poprvé v kariéře dostala na pozici světové trojky. Na závěr sezony zazářila na Turnaji mistryň, kde došla až do finále.

Wim Fissette
Osmatřicetiletý Belgičan vedl v letošní sezoně Němku Angelique Kerberovou, která se po nepovedené sezoně 2017 dokázala v letošním roce vrátit mezi světovou elitu. Německá jednička vyhrála pod vedením belgického odborníka slavný Wimbledon a vrátila se do elitní pětky světového žebříčku. Německo-belgická spolupráce ale překvapivě skončila na konci října.

Thomas Drouet
Čtvrtým nominovaným je bývalý tenista Thomas Drouet, který již čtyři roky vede Maďarku Timeu Babosovou. Pod vedením monackého kouče se Babosová probojovala na pozici světové jedničky ve čtyřhře a po boku Francouzky Mladenovicové vyhrála v letošním roce Australian Open a turnaj v Eastbourne.

Sascha Bajin 
Posledním nominovaným je Sascha Bajin, který trénuje japonskou kometu letošní sezony Naomi Ósakaovou. Čtyřiatřicetiletý kouč začal s Ósakaovou spolupracovat na začátku letošní sezony. Pod jeho vedením se mladé Japonce podařilo dostat až na čtvrté místo světového žebříčku, ale hlavně vyhrát premiérový grandslamový titul na letošním US Open.