Chystá se pomsta za fotbalový mundial. Antuka není problém, vzkazuje Čilič

- Tomáš Macák

Chorvati měli do letošního roku v daviscupových statistikách zaznamenané jedno vítězství z ročníku 2005 a předloňské finále k tomu. Právě dva roky staré zklamání bude chtít tým kapitána Krajana nyní přeměnit v nespoutanou radost. O víkendu na partu z Balkánu čekají v přímém souboji o salátovou mísu loňští francouzští šampioni. Chuť uspět je obrovská. I kvůli souboji z fotbalového mistrovství světa, které letos hostilo Rusko…

V Davis Cupu má odehranou už pěknou řádku utkání. Marin Čilič si v národních barvách zahrál poprvé v roce 2006, jen rok poté, co Chorvatsko získalo svůj první a doposud jediný titul v týmové soutěži. Tehdy teprve sedmnáctiletý Čilič debutoval proti Argentině a odehrál dva zápasy. Ani v jednom však neuspěl a jeho tým ve čtvrtfinále skončil.

Od té doby ale nechyběl v žádném daviscupovém ročníku. Jeho loajalita je ohromná.

Proti stejnému soupeři jako před dvanácti lety si vítěz 18 titulů na okruhu ATP zahrál v Davis Cupu opětovně, a to rovnou v přímém souboji o titul roku 2016. Šachovnicová banda proti jihoamerickému státu opět neuspěla, ačkoliv Čilič tentokrát pomohl urvat dva body.

Hvězdný reprezentační okamžik Marina Čiliče může přijít nyní o víkendu. Na Chorvatsko si brousí zuby loňští šampioni Francie, kteří kapitána Željku Krajana a spol. „pohostí“ na antuce v Lille.

„Je těžké říci, kdo je favorit. Oba týmy mají své výhody,“ přemítá před finálovým soubojem Čilič. Třicetiletý tenista se neobává toho, že by přechod z tvrdých kurtů na oranžovou drť měl být komplikací. „Budu připraven. Už jsme v minulosti hráli Davis Cup na antuce bezprostředně po turnajích na tvrdém povrchu,“ říká Čilič.

Naposledy se představil na londýnském Turnaji mistrů, kde ve skupině zvládl porazit Johna Isnera, ale prohrál s pozdějším šampionem Zverevem a finalistou Djokovičem. Teď je před ním další ohromná výzva, ovšem, jak již bylo uvedeno, na odlišném podkladu. „Věřím, že to bude v pohodě. Přizpůsobím tomu hru - chce to více běhání a klouzání. Antuka v halách je rychlejší než ta venkovní,“ popisuje šampion z US Open z roku 2014.

Celé finále se vlastně částečně ponese v duchu odplaty za fotbalový souboj v Rusku, který se udál během letošního mistrovství světa. V něm francouzští fotbalisté Chorvaty předčili. Zatím ale žádné povzbudivé zprávy od poražených fotbalistů balkánský tým neobdržel. „Ale vím, že budou šťastní, když se za červencové finále pomstíme,“ usmívá se nehrající kapitán Željko Krajan.

Potenciální salátová mísa v rukou Chorvatů tak může být dvojnásob sladká. Vše by ještě umocnil fakt, že by byli posledním mužstvem, které opanovalo starý formát Davis Cupu.

O všem rozhodne finálový víkend v obří areně s názvem Stade Pierre-Mauroy, která pojme až 50 tisíc diváků.