23 trofejí, z toho tři majory. Jak si Nadal a spol. vedli ve Zverevově věku?

- Tomáš Macák

Povedla se mu skutečně náramná věc, která se 21 letech vídá minimálně. Alexander Zverev v neděli zakončil své putování Turnajem mistrů titulem, jenž je doposud tím největším úspěchem v jeho kariéře. Za svými zády nechal Rogera Federera i Novaka Djokoviče, krutovládce letošní sezóny. Jak si vedli legendární Švýcar a srbský tenista, když byli ve věku Zvereva?

Stále věkově spadá do „juniorského“ Turnaje mistrů. Na Next Gen ATP Finals by ale Alexandera Zvereva byla škoda. To, co se německému hráči už za doposud stále krátkou kariéru povedlo, by mu mohl – a zvlášť po triumfu z Londýna – závidět leckterý vysloužilý tenista.

Koncem loňského roku vystoupal v žebříčku na 3. místo, dohromady už posbíral na elitním okruhu 10 trofejí. Mimo té poslední z prestižní závěrečné akce sezóny namátkou kraloval například na Masters podnicích v Římě, Montrealu či v Madridu. Celkově vyhrál při putování na ATP túře 175 zápasů. Hned 23 z nich bylo proti soupeřům z elitní desítky žebříčku.

Sečteno, podtrženo je nasnadě mluvit o Zverevovi v těch nejlepších souvislostech. Těmito statistikami aktuálně čtvrtý hráč světa víceméně kopíruje jiné tenisové hvězdy současnosti. Zde vám přinášíme porovnání, jak se v 21 letech a 212 dnech (přesně tolik bylo Zverevovi, když ovládl Turnaj mistrů, pozn. red.) vedlo dnešním ikonám bílého sportu.

Rafael Nadal (254 výher, 66 porážek)
To, co dokázal antukový král v době, kdy byl stejně starý jako německý tenista, se zdá být dnešní optikou takřka neuvěřitelné. Obří cifra 254 vítězství působí na první pohled děsivě. Ještě děsivější je počet 23ti titulů, kterými se již tehdy mohl pyšnit. Zahrnují tři poháry z „jeho“ Roland Garros a například 9 kousků ze štědrých Masters akcí, u nichž je celková výhra oceněná tisíci body. Celková úspěšnost mladého Nadala v utkáních se tehdy vyhoupla až na 79,4 %.

Novak Djokovič (185 výher, 68 porážek)
Ani Djokovič ve svých prvních letech na okruhu nijak nezahálel. Stal se jedním z nejmladších hráčů, kteří kdy kralovali na ATP Finals. Srbovi se to povedlo v roce 2008, kdy byl jen o 100 dní mladší než letošní šampion Zverev. Už dříve během roku dokázal zvítězit na Australian Open. V celkovém součtu vlastnil ve věku, kdy nyní Zverev vyhrál v Londýně, jedenáct vavřínů.

Roger Federer (178 výher, 97 porážek)
Ve Zverevově věku se švýcarský maestro nacházel v březnu roku 2003. Tou dobou měl na svém kontě šest titulů (z toho jeden z Masters), takže z tohoto porovnání vychází Zverev lépe. Je ovšem nutné podotknout, že později během sezóny opanoval hned pět turnajů, a to včetně toho nejslavnějšího - londýnského Wimbledonu.  

Andy Murray (155 výher, 65 porážek)
Rok 2008 byl pro něj více než vydařený. Ke třem trofejím, které vybojoval už dříve, během oné sezón přidal do vitríny dalších pět titulů. Jediným minusem v dosavadní kariéře Alexandera Zvereva jsou nepříliš vydařené majory - nejlepším výsledkem je čtvrtfinále z letošního French Open. To Murray už měl za sebou v 21 letech a 212 dnech finále US Open. Ve Flushing Meadows podlehl ve zmiňované sezóně 2008 v přímém souboji o titul Rogeru Federerovi.