Duo H+H se ukázalo v Praze, tentokrát proti sobě. Dále míří Hradecká

- Radim Sochor

V plážovém volejbale jsme měli Kiki+Maki, v tenise máme H+H, tedy Hradeckou a Hlaváčkovou. Pro všechny české tenisové fanoušky jsou známé jako naše nejlepší deblistky. Dnes ale stála každá na jiné straně dvorce. Lucie Hradecká se po zápase radovala jako vítězka, Andreu Hlaváčkovou přehrála 6:4, 6:1.

Loňská finalistka Lucie Hradecká dokázala projít přes první kolo. Na dvorci se jí postavila její parťačka z debla Andrea Hlaváčková. "Je to turnaj, je to single, je to první kolo. Člověk chce vyhrát, speciálně já, která tu obhajuje spoustu bodů. Obě jsme chtěly postoupit dál. Je to nepříjemné hrát proti kamarádce, spoluhráčce," popisovala po zápase.

"Zápas to byl strašně nervózní a malinko nepříjemný, protože máme s Andy odehraných hodně zápasů a tréninků, ale vždy na stejné straně. Trošku to ze mě po prvním setu spadlo, poté jsem si docela lehce uhrála servis. Už se mi tak neklepaly ruce," hodnotila zápas třicetiletá Češka.

Za stavu 4:4 v první sadě měla Andrea více ze hry, poté přišel k Lucii Hradecké trenér a svoji svěřenkyni uklidnil, což Lucka ocenila: "Já jsem do té doby strašně špatně returnovala, u mého servisu až takový problém nebyl. Trenér mi řekl, abych do toho trošku více šla. Usměrnil mě, jak bych měla returnovat, což se mi pak povedlo. Nezkazila jsem tolik returnů a poté se mi povedlo ji brejknout."

Hradecká s Hlaváčkovou se znají velmi dobře, hrají spolu čtyřhru už dlouho. Dokonce se mohou pyšnit stříbrnými medailemi z letní olympiády! Ale v singlu to nebude až taková výhoda: "My svůj tenis známe. Znám, jak podává, kam podává, s jakou rotací bude podávat. Tohle mám nastudované, ale když ten míček na člověka letí, tak na to není zvyklý. Samozřejmě víme o sobě, kdo co má slabší, kam to převážně bude hrát. Přeci jen jsme spolu pár zápasu na jedné straně už odehrály."

"Musím říct, že jsem oproti včerejšku sundala zimní čepici a šálu. V kulichu by mě určitě hrát nenechali, ale šátek jsem měla připravený v tašce," smála se Lucie Hradecká.

Lucie Hradecká po domluvě s Andreou Hlaváčkovou nenastoupila právě po jejím boku ve čtyřhře. Důvodem je kvalifikace dvouhry v Madridu. "Když tu budu na singla dlouho, tak budu ráda. Žádný brek nebo naštvání nebude. Tam šlo o to, že kdybych tu hrála s Andy debla a vypadla v singlu, tak by mě hrozně mrzelo, že jsem kvůli čtyřhře nestihla kvalifikaci singlu ve Španělsku. Jako je hezké hrát debla před domácím publikem, ale zase na druhou stranu musím brát ohled na dvouhru," vysvětluje mírně zklamaně absenci H+H na turnaji čtyřhry Lucie Hradecká.

Cíle Lucie Hradecké na J&T Banka Prague Open jsou jasné. 115. hráčka žebříčku WTA je popsala prostě: "Tak samozřejmě, člověk se chce dostat co nejdále, speciálně na domácím turnaji v Praze. Sehrát co nejvíce zápasů před kamarády, fanoušky a rodinou, ale je to hodně dobře obsazený turnaj. Já jsem ráda za první kolo, další je zítra a já se budu snažit hrát co nejlépe."

Andrea Hlaváčková sice vypadla ve finále kvalifikace, avšak dostala se do hlavní fáze turnaje jako lucky loser. Nebyla ale příliš ráda, že musela hrát v prvním kole právě proti své parťačce ze čtyřhry. "Bylo to celkem ojedinělé, dlouho se nám to v singlu nestalo. Obě jsme to braly sportovně. Byl to dobrý zápas a byla bych ráda, abychom postoupily obě do druhého kola, takhle jsme mohla postoupit pouze jedna. Ale že by to bylo nějaké nesnesitelné, to ne."

"Měla jsem dost šancí na to, abych první set urvala, ale nedala jsem to. Poté Lucka využila první šance, kterou měla, což mě mrzelo, protože jsem hrála v prvním setu dobře. Pak mi to na začátku druhého setu ujelo. Bylo to také tím, že ona se ještě více uvolnila. Pak se zase hrálo a bojovalo o každý gem, ale dneska byla Lucka lepší," zhodnotila zápas devětadvacetiletá tenistka Andrea Hlaváčková.

Špatně počasí bylo proti pořadatelům letošního turnaje. Podmínky ale měly všechny hráčky stejné, čehož si Andrea byla také vědoma: "V tomhle počasí je to náročné. Člověk je pak hodně vyřízený. Jak se tělo snaží udržet nějakou teplotu, tak se daleko více vyčerpá. V průběhu turnaje se na mě přišli podívat různí členové rodiny a všichni odpadají s antibiotiky," smála se Andrea Hlaváčková.