Šampion Zverev! Mladý Němec ve finále Turnaje mistrů zaskočil favorizovaného Djokoviče

- Jan Havlovic

Letošní ročník Turnaje mistrů má poměrně překvapivého vítěze! Stal se jím teprve jednadvacetiletý Němec Alexander Zverev, který v nedělním finálovém souboji zaskočil favorizovaného Novaka Djokoviče! Zverev porazil světovou jedničku 6:4, 6:3 a získal největší titul v kariéře! Parádní podívanou nabídlo deblové finále, které ovládli Mike Bryana s Jackem Sockem. Američané proměnili v dramatickém supertiebreaku až šestý mečbol.

Zverev si ve finále vyšlápl na Djokoviče

Poslední trofej letošní sezony na okruhu ATP patří Alexandru Zverevovi! Jednadvacetiletý Němec se postaral o velké překvapení, když ve finálovém souboji vyzrál na rozjetého Novaka Djokoviče, který dosud prohrál od začátku července jen dva zápasy. Třetí prohra aktuální světové jedničky přišla právě v neděli večer.

Zverev si připsal za hodinu a půl hry zřejmě nejcennější výhru kariéry, když zvítězil po setech 6:4, 6:3. Pro svěřence Ivana Lendla je to jednoznačně nejcennější titul v jeho kariéře!

V základní skupině zvítězil ve vzájemném souboji Djokovič, v nedělním finálovém duelu si počínal lépe mladý Zverev, který si proti světové jedničce vypracoval hned šest brejkbolů. Dokázal proměnit hned čtyři, což se ukázalo jako klíčové. O své podání přišel jednadvacetiletý Němec pouze jednou. 

Zverev se stal nejmladším vítězem Turnaje mistrů od roku 2008, kdy turnaj vyhrál Novak Djokovič. Triumf světové pětky je také obrovským úspěchem pro německý tenis – Alexander Zverev se stal teprve třetím Němcem, který slavný turnaj zakončující sezonu vyhrál. Navázal tak na triumfy Borise Beckera z let 1988, 1992, 1995 a Michala Sticha z roku 1993. 

„Teď to opravdu nedokáži popsat. Chtěl bych hlavně pogratulovat Novakovi za skvělý týden – nejen týden, ale i výbornou druhou polovinu sezony. Opravdu si vážím, že jsem tě dokázal porazit,“ řekl čerstvý šampion Zverev. 

Bryan se Sockem slaví titul
Mike Bryan s Jackem Sockem ovládli čtyřhru na letošním Turnaji mistrů! Americká dvojice si v nedělním finále v londýnské O2 areně poradila s francouzským párem Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem po setech 5:7, 6:1 a 13:11.

Američané v rozhodujícím super tiebreaku napínali své fanoušky, když proměnili až v pořadí šestý mečbol. Šanci na zisk titulu měli také Mahut s Herbertem za stavu 11:10, avšak mečbol nedokázali využít. Smolařem se stal Francouz Herbert, který hrál v supertiebreaku skvělý tenis, ale celé utkání zakončil smolně dvojchybou, čímž daroval titul americkému páru. 

Bryan se Sockem tak udělali zlatou tečku za letošní sezonou, během které získali grandslamový titul ve Wimbledonu a na US Open.

Finále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Alexander Zverev (GER, 5.) 4:6, 3:6

Finále čtyřhry
Herbert, Mahut (oba FRA) [8] – Bryan, Sock (oba USA) [5] 7:5, 1:6, 11:13