Turnaj mistrů: Zverev zastavil Federera, ve finále vyzve Djokoviče

- Marek Bartošík

Alexander Zverev je po výhře 7:5 a 7:6(5) nad Rogerem Federerem prvním finalistou letošního Turnaje mistrů. Mladý Němec podal skvělý výkon především na servisu. Ve finále se střetne s Novakem Djokovičem, který v repríze wimbledonského finále hladce zdolal dvakrát 6:2 Kevina Andersona. Do finále čtyřhry postoupily dvojice Mike Bryan, Jack Sock a Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut.

První semifinále dvouhry Turnaje mistrů si dlouho vystačilo bez výjimečných událostí. Federer i jeho o šestnáct let mladší vyzyvatel si bez problémů drželi podání až do stavu 6:5 pro Zvereva, nedošlo dokonce ani na jednu shodu. Pak však Němec předvedl vynikající tenis a čistou hrou Federera brejkl.

Švýcarský Maestro zapnul na vyšší obrátky ve třetí hře druhého setu, v níž díky krásnému bekhendu po lajně získal výhodu brejku. O ni však přišel hned vzápětí. Iniciativu opět přebral jednadvacetiletý Zverev, který si za stavu 4:3 vypracoval při podání Švýcara nadějné vedení 30:0. I když ho nevyužil, svůj servis si bez problémů střežil, do tiebreaku po něm ztratil pouhé dva míčky.

Zkrácená hra přinesla pravé drama. Federer vedl 4:3 a nadějně rozehrál výměnu, když Carlos Bernandes na Zverevův popud přerušil výměnu kvůli míčku, který vypadl podavači z ruky. Němec v opakovaném fiftýnu zahrál eso. Jediný minibrejk si Zverev připsal po Federerově zbytečné chybě na síti. První ze dvou mečbolů Švýcar ještě odvrátil, druhý mečbol si však nebojácný Zverev pohlídal vítězným bekhendem.

Nový finalista Turnaje mistrů v utkání skvěle podával, první servis trefil v 66 procentech případů, ztratil po něm pouze pět míčků a připsal si sedm es. Celkem zaznamenal 23 vítězných úderů a 20 nevynucených chyb. Federer při stejném počtu hrubek (jen z bekhendu chyboval hned dvanáctkrát) zahrál pouze 13 „winnerů“. Duel trval hodinu a 35 minut.

Semifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 3.) – Alexander Zverev (GER, 5.) 5:7, 6:7(5)
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Kevin Anderson (RSA, 6.) 6:2, 6:2

Semifinále čtyřhry
J.Murray, Soares (GBR/BRA) – Bryan, Sock (oba USA) 3:6, 6:4, 4:10
Herbert, Mahut (oba FRA) – Cabal, Farah (oba COL) 6:3, 5:7, 10:5