Vítězná destrukce. Tsitsipas při cestě do finále rozmlátil sluchátka i svoji ruku

- Tomáš Macák

Postoupil. Potvrdil roli nasazené jedničky. Ale bez nervů to rozhodně nebylo. Řecký bouřlivák Stefanos Tsitsipas v semifinále milánského Next Gen ATP Finals rozproudil svoji balkánskou krev naplno. Amplitudou běsnění byl moment, kdy dvacetiletý tenista předvedl ukázkovou demolici sluchátek, pomocí kterých hráči komunikují s trenéry. Navzdory tomu je po duelu s Andrejem Rubljovem ve finále „juniorského Turnaje mistrů“.

Stefanos Tsitsipas porazil Rubljova v nervy drásající pětisetové bitvě 4:3(3) 3:4(5) 4:0 2:4 4:3(2) a stal se historicky čtvrtým finalistou loni vzniklé soutěže s oficiálním názvem Next Gen ATP Finals. Ruského soupeře nakonec po dvou hodinách a devíti minutách zkrotit dokázal, svůj temperament nikoliv.

Ve čtvrtém setu byl po třetím gemu ve ztrátě jednoho brejku, ale hned v následující hře si vzal podání zpět. Jenže euforie dlouho netrvala. Další gem, další manko, které vzniklo při vlastním servisu. A frustrace byla značná. Tsitsipas uchopil sluchátka ležící vedle něj a začal s nimi mlátit o stolek. Z přístroje určeného pro komunikaci s trenérem se odlamovaly kusy.

Pohyb rukou byl tak vehementní, že po tomto extempore museli přispěchat lékaři, aby levou horní končetinu hráče lehce ošetřili. 

Částečně tak Tsitsipas nechal vzpomenout na pár dní stará slova. „Myslím, že by si měl hráč najít řešení sám. Opravdu nerad mluvím, když mám pak hrát na kurtu,“ vyjádřil se dříve Řek ke koučování po „drátě“ během zápasu.

Jen pár vteřin před tím, než se pustil do zmíněného přístroje, pořádně zabušil také do ručníků, které se nacházely po jeho pravé straně. Ty však s přehledem odolaly. 

Stejně tak vydržel i samotný hráč a nakonec se dočkal vítězné tečky.

„Jednalo se o zápas jako na horské dráze plný brejků. Byl jsem velmi frustrovaný tím, kolikrát jsem si prohrál vlastní servis,“ popisoval své emoce na kurtu sám Tsitsipas, jenž na turnaji nadějí zatím vyhrál každý zápas. „Můj bojový duch byl úžasný, moc mě toto vítězství těší,“ dodal. 

„Pokud se vše v sobotu vydaří, bude to fantastický konec roku,“ říká směrem k souboji o trofej Tsitsipas.

Konec ročníku, ve kterém vyhrál svůj první titul na okruhu ATP a absolvoval další dvě finále proti Rafaelu Nadalovi, může mít onu třešničku na dortu po zápase s dosud rovněž neporaženým Australanem Alexem de Minaurem.