Mladičká Vondroušová míří s přehledem do druhého kola

- Vít Schück

Šestnáctiletá Markéta Vondroušová dostala divokou kartu od pořadatelů turnaje, a tak se mohla bez kvalifikace dostat poprvé do hlavní fáze turnaje WTA. Tam však překvapila! V žebříčku výše postavenou Océane Dodinovou porazila ve dvou setech 6:3 a 6:2 a postupuje dále.

Markéta Vondroušová se v loňském roce zastavila před branami hlavní fáze turnaje ve finálovém zápase kvalifikace. To se v letošním roce neopakovalo, po skvělých výsledcích na začátku sezóny dostala mladičká hráčka pozvánku rovnou do hlavního pavouka.  „Trénovala jsem tady již od pátku a připravovala se na kvalifikaci. Nakonec jsem byla strašně ráda, když jsem se dozvěděla, že mi dali divokou kartu,“ popisovala Markéta situaci před turnajem. „Věděla jsem, že protihráčka bude rozehraná z kvalifikace, kterou odehrála bez ztraceného setu,“ okomentovala výkony protihráčky v kvalifikaci Vondroušová.

„Chtěla jsem co nejvíce vracet míče zpět na polovinu soupeřky a také zkracovat údery za síť,“ poodkrývala taktiku mladičká Češka. To se také povedlo, Markéta Vondroušová získala úvodních devět z deseti fiftýnů v prvním setu a dostala se do rychlého vedení, které do konce setu ještě navýšila na konečných 6:3. Ve druhém setu Markéta ještě více dominovala na kurtu a dovolila soupeřce jen dvě hry. Océane Dodinová zakončila celý zápas dvojchybou a s J&T Banka Prague Open se loučí po prvním kole.

„Bylo tady dost lidí, co mě chtělo vidět, tak jsem byla na začátku celkem nervózní, ale jsem ráda, že to vyšlo. Je super, že tady lidé fandí, to mi hrozně pomohlo,“ popisovala atmosféru na dvorci číslo 1 postupující hráčka.

Vondroušová vyhrála první zápas v hlavní fázi turnaje WTA. „Je to určitě největší dosavadní výhra v kariéře a hlavně zlom v dospělém tenisu,“ zdůrazňovala aktuálně 339. hráčka světa. Po přechodu do dospělé kategorie si Markéta připsala několik úspěchů, například vyhraný turnaj ITF Antalya v minulém měsíci. „Bylo pár zápasů, které nebyly úplně dobré, ale zase potom jsem dokázala vyhrát turnaj a zahrála jsem dobře. Myslím, že se mi hraje dobře mezi dospělými,“ popisovala přechod do ženského tenisu šestnáctiletá naděje. „Není to vůbec lehké! Hraje se rychleji, soupeřky se snaží do posledního míčku. V juniorkách se chybuje hodně na servisu, to se v ženách vůbec nestává,“ pokračovala ve srovnávání mladá Češka.

Ve druhém kole se Vondroušová utká se Samanthou Stosurovou z Austrálie. „Stosurovou jsem chtěla už v prvním kole, nakonec se mi to splní ve druhém. Budu se určitě snažit překvapit i ji,“ dodala na závěr sympatická tenistka.