Jízda Voráčové pokračuje! Češka vyhrála zápas v hlavní soutěži turnaje WTA po pěti letech

- Jan Vojkůvka

Naposledy se Renata Voráčová radovala z vítězství na okruhu WTA v červenci 2013 v italském Palermu. Od té doby vypadávala buď v kvalifikacích, nebo v prvních kolech a výhry sbírala jen na okruhu ITF. Postupně se začala specializovat na čtyřhru a singl šel v její kariéře do pozadí. Ve francouzském Limoges ale předvádí, že ne nadarmo byla svého času na 74. místě světa (říjen 2010).

Vítězka celkem 15 titulů na okruhu ITF se během kariéry pilně věnovala i čtyřhře, na kterou se od roku 2016 začala plně specializovat a do dvouhry naopak zasahovala stále více sporadicky. V minulé sezoně si zahrála jen na jednom turnaji, letos je to pro ni čtvrtý turnaj.

A ačkoliv došla do čtvrtfinále na ITF v Southsea, její výkony v Limoges předčila všechna očekávání.

Pětatřicetiletá Voráčová, které patří na žebříčku až 693. místo, dokázala už v kvalifikaci vyřadit dvě favoritky po třísetových bitvách. Vrchol však přišel v prvním kole hlavní soutěže. Po více než pěti letech dosáhla zkušená tenistka na vítězství na turnaji WTA.

S Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou, bývalou 26. hráčkou světa, sice prohrávala v prvním setu 0:3 a úvodní dějství nakonec ztratila v tiebreaku, ale její hra šla s každým odservírovaným gemem strmě vzhůru. Od stavu 1:1 ve druhém setu uhrála Voráčová 9 her v řadě a rozhodla o senzačním, ale rozhodně zaslouženém, vítězství.

Po výhře 6:7(4), 6:1, 6:1 se může Voráčová těšit na první osmifinále na okruhu WTA od července 2013, kdy v italském Palermu dokráčela dokonce do čtvrtfinále. Zastavit jízdu české hráčky bude chtít už ve středu osmá nasazená Ruska Jekatěrina Alexandrovová.