Bartyová zakončila sezonu životním úspěchem. Vylepší si i kariérní maximum

- Jan Vojkůvka

Australská tenistka Ashleigh Bartyová dál prokazuje, že tenis z ostrova protinožců našel plnohodnotnou náhradu za výkonnostně slábnoucí Samanthu Stosurovou. Dvaadvacetiletá tenistka svou životní sezonu na okruhu WTA vyšperkovala v neděli životním úspěchem, když triumfovala na WTA Elite Trophy.

Australanka Bartyová v čínské Ču-chaji vyhrála největší titul kariéry a celkově oslavila druhou letošní trofej ze tří finálových duelů. V nedělním střetnutí na WTA Elite Trophy přehrála domácích Wang Čchiang 6:3, 6:4 a stanula na vrcholu pomyslného turnaje mistryň druhé divize.

Po titulu v Nottinghamu tak Bartyová dokázala svou letošní sezonu zakončit ve velkém stylu. A je jen otázkou, jak vysoko mohla žebříčkem vystoupat, kdyby dokázala předvádět i stabilní výkony na grandslamech, na kterých letos dosáhla na jedno osmifinále a dvě třetí kola.

„Byl to vážně fenomenální rok,“ radovala se Bartyová, jež si dokonce zahrála i na Turnaji mistryň v Singapuru, kde nastoupila ve čtyřhře.

„Mým cílem bylo udržet se v první dvacítce a konsolidovat své výkony, jak jen to bude možné. Povedlo se to, získala jsem i nějaké tituly a navíc jsem byla velmi úspěšná i ve čtyřhře. Je to skutečně, ale opravdu úžasný rok,“ smála se po triumfu v Ču-chaji.

Největší titul kariéry posune Bartyovou i na nové žebříčkové maximum ve dvouhře. Aktuálně 19. hráčka světa se v pondělí poprvé prokouše na 15. místo. Málokdo by přitom řekl, že ještě na začátku minulé sezony prakticky uzavírala třetí světovou stovku.

A pokud se Bartyové podaří předvést dobré výkony i na grandslamech, elitní desítka není příliš vzdálená...