Federer podeváté ovládl Basilej! K magickému milníku mu schází poslední titul

- Jan Vojkůvka

Roger Federer dál posouvá své limity. Obhájením titulu ve švýcarské Basileji vybojoval už svůj 99. titul kariéry. Zbývá poslední krůček a Federer zaznamená úspěch, jehož doposud dosáhl pouze legendární Jimmy Connors.

Federer před domácím publikem vítězně zaťal pěst, právě porazil rumunského kvalifikanta Mariuse Copila 7:6(5), 6:4. Podruhé v řadě triumfoval v Basileji, celkově už podeváté. A nad hlavu pozvedl už 99. titul kariéry.

Sedmatřicetiletý nestárnoucí matador vstupoval do letošní sezony se ziskem 95 titulů. Svou sbírku dokázal rozšířit na Australian Open, v Rotterdamu a ve Stuttgartu. Na kýženou další trofej si ale musel počkat dlouhé čtyři měsíce. Pouhé jedno prvenství ho dělí od magické hranice 100 trofejí, které dokázal získat pouze Jimmy Connors.

Connorsova sbírka se rozrostla celkem na 109 titulů. Sám Federer, ač to tolik nepřiznává, by dozajista tuto legendu legend rád překonal. A stále na to má spoustu času, rád by totiž hrál až do olympijských her v Tokiu, tedy další dvě sezony.

Navíc magický milník může pokořit ještě letos. Čeká ho Masters v Paříži a závěrečný Turnaj mistrů.

V pařížské hale se mu ale dlouhodobě nedaří, vyhrál zde pouze jednou v roce 2011 a během dalších účastí se nepodíval ani do finále. Letos má ale obrovskou motivaci. Stát se teprve druhým tenistou v historii, kterému v kolonce počtu titulů bude zářit trojciferné číslo.