Roland Garros bez Federera? Turnaj je více než jeden tenista, míní šéf akce

- Tomáš Macák

V červnu to bude již deset let od chvíle, kdy Roger Federer zkompletoval grandslamovou sbírku. Na oranžových dvorcích na jihozápadě Paříže naposledy startoval v sezóně 2015. Zda Švýcar vyrazí do francouzské metropole oslavit výročí svojí účastí v nadcházejícím ročníku není v tuto chvíli jasné. Ředitel turnaje Guy Forget však vzkazuje, že antukový svátek se bez takové hvězdy obejde. Roland Garros potřebují spíše samotní hráči.

Jsou turnaje, na které potřebujete dotáhnout hvězdu, aby se tribuny kolem kurtu solidně zaplnily.

V tenisovém kalendáři jsou však akce s takovou tradicí, že o diváky nebude nouze nikdy. Třeba na pařížském Roland Garros.

Tam ani absence Rogera Federera nevadí, a to už více než tři roky.

Švýcarská legenda si v posledních sezónách chce dopřát královskou dávku klidu a pořádného soustředění před jeho veleoblíbeným grandslamem ve Wimbledonu. Organizátoři všech antukových podniků se tak musí obejít bez šampiona, který má aktuálně ve své sbírce 98 titulů z okruhu ATP.

Pro následující sezónu však možná může přijít změna. „Nevím, jak to bude s účastí Rogera Federera na Roland Garros. On sám zatím nemá jasno. Řekl mi, že se rozhodne v prosinci,“ sdělil webu Tennis World ředitel svátku s názvem French Open Guy Forget.

Sám však rozhodně nepovažuje případnou participaci Federera za otázku života a smrti. „Grandslam je větší než jakýkoliv hráč. Takovýto turnaj je místem, kde si ti nejlepší hráči budují jméno. Každý, kdo ho vyhraje, je hvězdou,“ poznamenala třiapadesátiletá bývalá světová čtyřka.

Největší okamžik švýcarského maestra nastal v areálu Rolanda Garrose roku 2009, kdy přímém souboji o Pohár mušketýrů zdolal Švéda Söderlinga ve třech setech. Od té doby si zde zahrál už jen jedno finále, a to v roce 2011 při střetnutí s antukovým králem Nadalem. Tehdy už neuspěl.

Teď by se po tříleté odmlce mohl vrátit.

Vše by mělo být jasné za dva měsíce.

Nyní ale Federerovi v hlavě leží především finále před domácím publikem. V Basileji vyzve nečekaného soupeře, kterým je rumunský kvalifikant Marius Copil.